Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Över 700 riskerar smitta efter vårdmiss

Publicerad: 19 juli 2012, 08:30

Över 700 patienter undersöks sedan de utsatts för risken att smittas av hiv och hepatit på grund av smutsig vårdutrustning.


Slagelse Sygehus i Danmark undersöker just nu 719 patienter som har utsatts för smittrisk. En del i den utrustning som används vid mage- och tarmundersökningar på den tarmkirurgiska avdelningen, blev på grund av ett tekniskt fel i en specialtvättmaskin inte ordentligt spolade och rengjorda. Ett fel som kan ha lett till att sjukdomar som hiv, hepatit och blodförgiftning först vidare mellan patienterna.

Felet på tvättmaskinen upptäcktes inte på nio månader. Till slut såg en sjuksköterska tvättmedelsrester på utrustningen, som alltså inte hade spolats ordentligt, skriver danska Extrabladet på nätet.

Därför undersöker nu Slagelse Sygehus 719 personer för att kontrollera att de inte har smittats av sjukdomar som hiv, hepatit och blodförgiftning. Sjukhuset bedömer risken för smittspridning som mycket låg eftersom utrustningen också handdiskats och värmebehandlats i maskinen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev