Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Överläkare varnar för stängd klinik

Publicerad: 20 juni 2016, 15:28

Mälarsjukhuset.

Foto: Wikimedia Commons (CC0)

Läget inför hösten är ytterst kritiskt på både infektions- och lungkliniken, och på kirurgkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Det finns rent av ingen kirurgisk vårdavdelning kvar om inget görs, skriver överläkare till politikerna.

Ämnen i artikeln:

MälarsjukhusetLandstinget Sörmland

Den senaste tiden har politikerna i landstinget fått brev både från enhetschefen för infektions- och lungkliniken, och från sex överläkare inom kirurgin. De slår larm om en ytterst svår höst till följd av att många sjuksköterskor sagt upp sig.

I september har vårdavdelningen för kirurgi bara fyra sjuksköterskor kvar, skriver de sex överläkarna i en begäran att ledamötena i landstingsstyrelsen agerar. De menar att det då i praktiken inte finns någon ”kirurgisk vårdavdelning kvar på Sörmlands största sjukhus”.

Maria Söderkvist påpekar också att de sex läkarna inte uttalar sig för hela kirurgin, utan snarare för avdelning 81. Där instämmer hon till stor del i överläkarnas bild av bemanningen. Men därtill bedrivs kirurgi på avdelning 82, och på akutvårdsavdelningen. Läget är dock mycket svårt.

– Vi har avropat något enormt, med många stängda vårdplatser. Vi har det jättesvårt, säger Maria Söderkvist.

Överläkarna föreslår, som akut lösning, att anlita ett bemanningsföretag de redan varit i kontakt med. Företaget i fråga ska ha lovat att kunna bemanna tolv kirurgiska vårdplatser, med sjuksköterskor, undersköterskor och en egen vårdenhetschef. Om landstinget i höst ska kunna ta hand om kirurg- och urologpatienter i behov av slutenvård, måste politikerna fatta beslut om det omedelbart, skriver överläkarna.

Maria Söderkvist, divisionschef för medicinsk service i landstinget, har dock en annan åsikt om både bemanningsföretagets förmåga att bemanna och det egentliga behovet. Hon säger att när landstinget varit i kontakt med företaget, har de inte kunnat leverera några sjuksköterskor. Dessutom saknar landstinget inte undersköterskor eller chefer.

Bemanningsföretaget vill inte kommentera frågan eftersom ämnet är ”känsligt och infekterat”.

På tisdagen träffas hon och några andra chefer, däribland kirurgklinikens verksamhetschef, för att försöka lösa krisen.

Även på infektions- och lungkliniken ser hösten dyster ut.

”Den 23 augusti kommer vi att stå inför faktum att vi saknar 18 av 31 sjuksköterskor på kliniken (1 täcks av hyrsköterska tom 31/12-16) och verksamheten måste kraftigt reduceras”, skriver verksamhetschef Göran Stenlund till politikerna.

Det resulterar enligt honom i svåra val: Ska specialiserad slutenvård prioriteras före specialiserad öppenvård? Vilka patienter ska inte få vård? Och vilka sjukdomar får inte prioritet? Det skulle enligt honom till exempel innebära att även med en prioritering på slutenvård, måste slutenvårdsavdelningen rekrytera hyrsjuksköterskor.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev