Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Överviktig fick rätt till hel sjukersättning – till slut

Publicerad: 22 september 2014, 10:30

En överviktig man som avböjt gastric bypass-operation får rätt till hel sjukersättning, efter en dom i kammarrätten som går emot tidigare beslut.


Mannen lider av invalidiserande övervikt, artros i knäna, diskbråck och spinal stenos. Han nekades hel sjukersättning av Försäkringskassan som inte ansåg att alla medicinska och arbetslivsrelaterade rehabiliteringsåtgärder var uttömda.

I förvaltningsrätten anförde mannen att han hade blivit utredd för gastric bypass-operation, men valt att tacka nej på grund av riskerna, skriver Dagens Juridik. Han ansåg inte att det var sannolikt att en operation väsentligt skulle förbättra hans arbetsförmåga.

Förvaltningsrätten höll med om att det inte kunde krävas att han genomgick operationen, men ansåg att det var sannolikt att hans hälsotillstånd skulle förbättras av viktminskning. Rätten pekade på att mannen hade gått ner i vikt vid ett tidigare tillfälle efter deltagande i en viktminskningsgrupp. Därför nekades han hel sjukersättning eftersom alla åtgärder inte ansågs uttömda.

Efter ett överklagande konstaterar nu dock kammarrätten att mannen trots upprepade försök till viktnedgång inte uppnår några bestående viktminskningsresultat. Alltså är det heller inte sannolikt att mannen återfår sin arbetsförmåga utan en operation. Men enligt praxis från Högsta förvaltningsdomstolen bör en försäkrads beslut att inte genomgå en operation som huvudregel godtas. Kammarrätten går på den linjen och mannen förklaras därmed ha rätt till hel sjukersättning.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev