måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Paolo Macchiarini åtalas inte

Publicerad: 12 oktober 2017, 09:03

Paolo Macchiarini Foto: Oskar Kullander/ Bildbyrån

Kirurgen Paolo Macchiarini åtalas inte för vållande till annans död efter luftrörsoperationerna med plaststrupar på Karolinska universitetssjukhuset.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Länk till video

Beskedet lämnades av ansvariga åklagare vid en presskonferens på förmiddagen.

Det har inte gått att bevisa att Paolo Macchiarini skulle vara skyldig till varken vållande till annans död, eller vållande till kroppsskada.

Enligt åklagarna har Macchiarini agerat oaktsamt och oaktsamheten har ökat vid varje operation vid Karolinska universitetssjukhuset.

Under 2011 och 2013 opererade han in syntetiska luftstrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga tre patienter är nu döda.

I juni förra sommaren delgavs Paolo Macchiarini misstanke om brott.

Paolo Macchiarini, som förnekar brott, har förhörts vid flera tillfällen.

Det går inte att bevisa vållande till annans död i fallet med patienten från Island, enligt åklagaren Jennie Nordin. Inte heller vållande till kroppsskada. Därför har förundersökningen lagts ner.

Även i fallet för målsägande 2 läggs förundersökningen ner.

Den andra patienten kom från USA och led också av cancer. Det går inte att bevisa vållande till annans död i det fallet heller, säger Jennie Nordin. Inte heller vållande till kroppsskada.

– Det går inte att bevisa att operationen orsakat målsägandens död, säger Nordin.

Den tredje patienten var en kvinna från Turkiet, som hade skador i luftvägarna och dog efter en stor operation. Åklagarna beskriver skadorna som livshotande. Även i detta fall läggs förundersökningen ner.

Förundersökningen kring målsägande 4 läggs även denna ned. Åklagaren anser inte att det går att bevisa att någon agerat oaktsamt vid operationen.

Den fjärde patienten led av ett komplicerat tillstånd i svalget. Här använde sig Macchiarini av en beprövad metod. En vecka efter operationen 2011 drabbades patienten av andningsstopp och hjärtstillestånd. Till följd av det inträffade har patienten drabbats av allvarliga skador.

Här har förundersökningen om vållande till kroppsskada, grovt brott, lagts ner.

Paolo Macchiarini är nöjd med åklagarens slutsatser.

– Min klients kommentar är ganska kortfattad just nu. Han är givetvis glad och nöjd att det läggs ner, säger Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig till TT.

Men både han och Macchiarini är förvånade över åklagarens bedömning att Macchiarini agerat oaktsamt.

– Samtidigt som de säger att man inte kan redovisa att någon annan metod skulle ha varit bättre. Då förstår varken jag eller Paolo (Macchiarini) varför han agerat oaktsamt, säger Hurtig.

Sabina Saidi, målsägandebiträde för tre av målsägarna i Macchiarini-ärendet, ska nu gå igenom motiveringarna till nedläggningsbesluten.

– Den spontana reaktionen är givetvis besvikelse från mina huvudmän att ingen kommer att hållas straffrättsligt ansvarig för det inträffade, säger hon.

– Det är lite olika motiveringar till nedläggningsbesluten och vi måste få tid att smälta det här och gå igenom det närmare. Det får ta den tid det tar i varje enskilt fall, fortsätter Sabina Saidi.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

En rättsskandal eller ett väntat beslut

CHARLOTTA KJELLBERG OCH TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev