Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Paolo Macchiarini saknade svensk läkarlegitimation

Publicerad: 10 februari 2016, 06:40

Socialstyrelsen beviljade den världskände kirurgen undantag vid fyra tillfällen.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

I mitten av november 2010 skriver Richard Kylenstierna och Mats Holmström, överläkare respektive verksamhetschef vid öron-näsa-halskliniken på Karolinska universitetssjukhuset, ett brev till Socialstyrelsen med en motivering till varför Paolo Macchiarini bör beviljas ett särskilt förordnande att utöva läkaryrket i Sverige. Ett förordnande är ett tidsbegränsat tillstånd till skillnad mot en legitimation som är giltig tills vidare.

I brevet står att Paolo Macchiarini rekryterats till sjukhuset för att bygga upp en multicenterorganisation kring den kirurgiska behandlingen av särskilt svåra luftvägsproblem. Det står att han kommer att medverka i forskningsinsatser men också jobba kliniskt på operationsavdelningar, vårdavdelningar och öppenvårdsmottagningar. Ur brevet:

”Det är således angeläget för Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset att han formellt bereds möjlighet att utöva läkaryrket i Sverige och att denna ansökan bifalles.”

Några dagar senare beviljas Paolo Macchiarinis första förordnande.

I november 2011, tolv dagar innan Paolo Macchiarini genomför sin andra operation med syntetiska luftstrupar, ansöker Mats Holmström om ett nytt förordnande som även det beviljas. I en tjänsteanteckning från Socialstyrelsen framgår att motiveringen till att förordnandet förlängs är myndighetens långa handläggningstider och att Paolo Macchiarinis specialistkomptens behövs nu. Socialstyrelsen är samtidigt tydlig med att några nya förordnanden inte kommer att beviljas.

Trots det fortsätter ÖNH-kliniken att ansöka om nya förordnanden 2012 och 2013, vilka Socialstyreslen också beviljar.

Hur kommer det sig?

– Vi kan inte tvinga någon att ansöka om legitimation. Samtidigt fortsatte hans uppdrag och vi gjorde en ny bedömning då patienterna fortfarande var under behandling, säger Hossein Kamali, utredare vid Socialstyrelsens avdelning för behörighet och den person som beviljat Paolo Macchiarinis tredje och fjärde förordnande.

Enligt Hossein Kamali föregicks inte den nya bedömningen av någon påtryckning men myndigheten hade däremot ett informationsutbyte kring de förnyade förordnandena.

Paolo Macchiarinis fjärde förordnande var giltigt till och med den 30 november 2014.

Särskilt förordnande

Socialstyrelsen ändrade i april 2014 reglerna kring vilka som kan ansöka om särskilt förordnande att utöva läkaryrket. Enligt de nya reglerna beviljas inget särskilt förordnande för den som har slutfört sina läkarstudier inom EU/EES eller Schweiz, och uppfyller kraven för svensk legitimation.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev