Kirurgi
Paolo Macchiarini ställs till svars av SVT
Publicerad: 15 januari 2016, 09:36
Bosse Lindquist, producent Dokument inifrån, till vänster, har träffat Paolo Macchiarini. Foto: Anna-Karin Johansson/Sveriges Television och Oskar Kullander/Bildbyrån
Den världsberömde kirurgen – och Karolinska institutet – kommer att konfronteras med fuskanklagelserna.
I veckan sände Sveriges Television det första av tre avsnitt i Dokument inifråns serie om den världsberömde kirurgen och stamcellsforskaren Paolo Macchiarini. Precis i början visas en sekvens där Paolo Macchiarini lämnar en intervju efter att fått frågor han inte vill svara på.
En förutsättning för programserien var nämligen att Dokument inifrån väntade med de kritiska frågorna om Paolo Macchiarinis forskningsprojekt. Ett forskningsprojekt som i korthet går ut på att transplantera konstgjorda luftstrupar behandlade med stamceller. Ett forskningsprojekt som anklagats för att på ett oetiskt sätt använda svårt sjuka patienter som försökspersoner och för att innehålla rent forskningsfusk. De operationer som utfördes på Karolinska universitetssjukhuset 2011 är även föremål för en förundersökning gällande grovt vållande till annans död.
Var det självklart att gå med på att inte ställa de här frågorna?
– Jag funderade på om det var rimligt och kom fram till att jag måste sätta mig in det här till botten och jag kommer att ha frågor till Paolo hela vägen till slutet. Det här kommer inte att ändra någonting i praktiken, säger Bosse Lindquist, producent på Dokument inifrån, till Dagens Medicin.
Han har viss förståelse för Paolo Macchiarinis ovilja att prata om anklagelserna under den tid han formellt utreddes för forskningsfusk av sin arbetsgivare Karolinska institutet, KI. Även om utredningen tog sju månader och därmed betydligt längre tid än vad Bosse Lindquist hade räknat med visade det sig inte vara något problem.
– Han började i realiteten att prata om anklagelserna tidigare.
Som Dagens Medicin tidigare rapporterat publicerade den amerikanska tidskriften Vanity Fair nyligen en artikel om Paolo Macchiarini där en journalist på det amerikanska tv-bolaget NBC, som sedan inledde ett förhållande med Paolo Macchiarini, i intervjuer framställde honom som en person som spred storslagna lögner omkring sig.
Vad var din reaktion på artikeln?
– Jag blev naturligtvis förvånad och chockerad, det är en rätt sanslös historia.
Var det någonting i den som fick dig att rusa till redigeringsrummet och börja klippa om i dina tre program?
– Nej.
Bosse Lindquist fortsätter:
– Däremot ringde jag och pratade med journalisten på Vanity Fair och det var väldigt intressant. Vi tittar på helt olika sidor av Macchiarini. Jag tittar på hans vetenskap, arbetsliv och patienter. Han tittar inte alls på det. Men det är klart att jag funderar på … Han hävdar i princip att Paolo ljuger och är en mytoman och eftersom jag har tittat på om Paolo har återgivit sanningen korrekt i sin vetenskap så finns det en koppling. Vad är sant och vad är falskt? Finns det ett mått av att bedra eller finns det inte det? Det har jag så klart tänkt på.
Vad är din bild av Paolo Macchiarini som person?
– Han är väldigt karismatisk, han fyller ett rum, han är en ledargestalt, han har lätt att entusiasmera folk, han är oerhört snabb i tanken, han läser människor väldigt snabbt, han har ett väldigt häftigt humör, han är inte alltid en lätt person, han kan vara väldigt hemlighetsfull. Och han har ju lyckats charma kvinnor, vetenskapsakademier, patienter … Han har en väldig dragningskraft.
Finns det någonting av det som framkommer i Vanity Fair-artikeln som får dig att tänka att det här kan inte vara samma person, det här är väsensskilt från den Paolo du har träffat?
– Jag skulle kunna tänka mig att alla de olika sidorna ryms i samma person, absolut. Men man måste komma ihåg att vi inte vet vad som är sant i artikeln i Vanity Fair. Det är en partsinlaga. Sedan har de kollat mycket men många av de där uppgifterna har exet som källa.
Vad kan du säga om avsnitt två och tre?
– Tvåan kommer att ge en ganska unik inblick i hur medicinska experiment kan gå till och kommer att titta på hur det har gått för en rad av Paolos viktigaste patienter. Trean kommer att fråga sig, hur blev dessa experiment och denna forskning möjlig? Stämmer det att forskningen är full av fusk och skönmålningar och att patienter har utnyttjats i experimentsyfte?
Hur pass väl besvaras de frågorna?
– Vi kommer att ge en rad väldigt specifika svar. Och vi kommer också att fundera över vad KI och det vetenskapliga etablissemanget har för roll i det här.
Är det samstämmiga svar?
– Folk säger väldigt olika saker. Men jag kommer att redovisa vad vi själva kan belägga och vad vi själva har kommit fram till. Vi har djupdykt i de anklagelser som har riktats mot Macchiarini och hans forskning. Och vi har djupdykt i svaren.
I en annan sekvens i Dokument inifråns första avsnitt, som är hämtat från en tysk dokumentär, pratar Paolo Macchiarini med det amerikanska företag som är med och utvecklar hans konstgjorda luftstrupar. Av samtalet framgår att det tidigt fanns problem med hur de fungerade.
Konfonteras Paolo Macchiarini med att problemet med hans metod var känt tidigt?
– Det är en jättebra fråga, och det kommer att komma många fler sådana saker i avsnitt två. Vi kommer att konfrontera Paolo, och även Karolinska institutet, med alltihopa i avsnitt tre.
Om namnpubliceringen
Normalt publicerar Dagens Medicin namn på dem vi skriver om. Undantag görs i särskilda fall i enlighet med Publicitetsreglerna. De säger:
"Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor. Avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges."
Utvecklingen av fallet, den stora uppmärksamheten samt det faktum att personen i fråga nu själv hävdat sin oskuld i flera svenska och internationella medier gör att jag bedömer den eventuella publicitetsskadan av att namnges i Dagens Medicin som liten.
Christina Kennedy, ansvarig utgivare