Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Patient fick del av syntetisk strupe

Publicerad: 10 augusti 2017, 10:24

En ny metod för att ersätta skadade strupar och som mycket påminner om Paolo Macchiarinis har första gången använts på en patient. Denna gång handlar det inte om en luftstrupe utan om en matstrupe.


Patienten behandlades på ett universitetssjukhus i Houston, USA. Det rör sig om en 75-årig man som hade en livhotande tumör i bröstkorgen, skriver företaget Biostage i ett pressmeddelande.

Den del av matstrupen där tumören satt, togs bort och ersattes med ett implantat som var besått med patientens egna stamceller. Drygt tre månader efter att operationen utfördes offentliggör Biostage att den skett, att patienten är i livet och att företaget ”tror” att implantatet fungerat som det var tänkt.

– Vi har lovande prekliniska data i stora försöksdjur, så vi är vederkvickade av den uppenbara bekräftelsen av de regenerativa egenskaperna av vår teknologi och de kliniska fördelarna i detta extremt komplicerade fall, säger Saverio La Fransesca, ordförande och medicinsk chef på Biostage i ett pressmeddelande.

Dagens Medicin har via mejl frågat företaget om de kan ge mer detaljer om tillståndet för patienten och vilken typ av vävnad som ska nybildats. Vi har dock inte fått svar.

Biostage hette tidigare Harvarad Apparatus Regenerative Technology och innan dess Harvard Bioscience. Bolaget samarbetade med den kontroversiella kirurgen Paolo Macchiarini, bland annat genom att man tillverkade den inkubator i vilken konstgjorda strupar badades med olika celler.

Biostage tillverkade också de plaststrupar som Macchiarini använde i sina sista operationer. Samarbetet avbröts sommaren 2014, enligt företaget för att man inte fick tillräckligt med data från den italienska kirurgen. Biostage har vidarutvecklat Macchiarinis teknik och använder en annat typ av plastmaterial och andra typer av celler.

Relaterat material

Företag: ”Banbrytande resultat” med nya matstrupar

Macchiarinis operationer nämns inte längre av struptillverkare

Skönmålad bild av Macchiarinis operationer kvar hos struptillverkaren

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News