Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

Patienter omhändertagna enligt protokoll levde längre

Publicerad: 19 augusti 2014, 07:30

Ulf Gustafsson.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Kirurgveckan 2014. Dricka energidryck före och snabb mobilisering efter operation. Ju fler punkter som följs i det så kallade Eras-protokollet, desto bättre verkar överlevnaden vara vid tarmcancer, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingErsta sjukhus

– Nu när vi har de här resultaten är det inte längre försvarbart att inte använda protokollet, säger kirurgen Ulf Gustafsson, överläkare vid Danderyds sjukhus och en av forskarna bakom studien.

Tanken med Eras-protokollet är att minska stressen på kroppen under stora operationer. För att uppnå detta listas ett antal åtgärder, som att öka insulinkänsligheten efter ingreppet och att patienten ska upp och röra sig så fort som möjligt.

Tidigare forskning från Ulf Gustafsson och hans kollegor har pekat på att patienter som har högre följsamhet till Eras-protokollet också får mindre komplikationer av operationen.

Nu visar resultaten alltså också en koppling till bättre överlevnad. I studien ingick 911 patienter med kolorektal cancer som opererades på Ersta sjukhus under perioden 2002 till 2007.

Bland dem där följsamheten till protokollet var minst 70 procent levde 78,4 procent efter fem år. Motsvarande siffra bland dem med lägre följsamhet var 64,6 procent. Efter att forskarna justerat för bakgrundsfaktorer motsvarar det en minskad risk att ha dött med 42 procent.

– Det är en ganska tydlig skillnad vi ser, säger Ulf Gustafsson.

Han och hans kollegor spekulerar i att det är en minskad inverkan på immunförsvaret som förklarar resultaten.

– Mindre kirurgisk stress skulle kunna ge mindre dämpning av immunförsvaret som därmed kan bekämpa tumören på bättre sätt, säger Henrik Oppelstrup, kirurg på Ersta sjukhus.

Kan det inte finnas andra förklaringar?

– Det är möjligt att det är i grunden friskare patienter som är bättre på att följa Eras-protokollet. Men någon sådan koppling ser vi inte alls i vårt material, säger Ulf Gustafsson.

På senare år har flera sjukhus i Sverige börjat anamma Eras-protokolllet, vilket innebär att man också ansluter sig till den internationella Eras-databasen.

– Det återstår fortfarande några sjukhus, framför allt bland de stora universitetsklinikerna. Nu har de dock ännu större anledning att gå med, säger Ulf Gustafsson.

Studien presenteras i dag, tisdag den 19 augusti, på Kirurgveckan i Karlstad.

Relaterat material

Så ska årets kirurgvecka bli bäst hittills

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev