Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Patienter väntar mer än 90 dagar på operation

Publicerad: 5 november 2015, 12:37

KÖ. Vården har svårt att upprätthålla vårdgarantin, sommarens svåra bemanningsläge gör att operationsköerna ökar mest. Nu arbetar sjukhusen med att minska effekterna av sommaren.

Foto: Sandra Pettersson

Vården uppfyller inte garantin och det är specialistvården som har halkat efter mest. Efter sommaren ligger Jämtland Härjedalen och Västerbotten sämst till.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

Bara strax över hälften, 55 procent, av patienterna i Jämtland Härjedalen och Västerbotten fick behandling inom specialistvården enligt septembersiffror från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Strax över finns Örebro på 57 procent och Dalarna på 59 procent.

– För många landsting är det svårt att upprätthålla operationsproduktionen under sommartid, ofta ser man en dipp i augusti september, säger Tomas Riman divisionschef för kirurgiska specialiteter i Landstinget Dalarna, till Dagens Medicin.

Väntetiderna i vården ökar i hela Sverige. Från oktober 2014 till september 2015 har andelen patienter som fått tillgång till specialistvård inom vårdgarantin sjunkit från 86 procent till 72, visar siffror från SKL. I Dalarna har samma siffra halkat ned från 83 till 59 procent.

– I oktober 2015 har vi en vårdgarantiuppfyllelse på 66 procent, för vård/operation inom 90 dagar, säger Tomas Riman.

Bakgrunden till att kötiderna i regel är längre i augusti och september beror på bemanningsläget under sommaren, framförallt bristen sjuksköterskor. Det leder till att sjukhusen drar ned på vårdplatser och inte kan utföra operationer i samma takt som innan. Nu pågår en återhämtningsperiod.

– Kirurgklinikerna i Dalarna har öppnat upp sina vårdplatser sedan den första september och man har kunnat börja beta av kölistan, därför ser siffrorna bättre ut i oktober, säger Tomas Riman.

Men problemen försvinner inte för att det bli höst. I Dalarna har ortopeden fortfarande 16 stängda vårdplatser av totalt 52.

– Inom ortopedin efter sommaren hade vi över 100 patienter som hade väntat längre tid än tio månader för höftledsoperation, nu är den siffran nere på 55. Vi har flera som väntar på knäprotesoperation, där är det störst bekymmer just nu.

Inom kirurgin i Dalarna är det framför allt sköldkörteloperationer som har fått vänta, där står 57 patienter i kö för att få sin operation. Inom galloperationer, ljumskbråck, åderbråck och bråck, är det 20 patienter per kategori som väntar. För området öron-näsa-hals står 125 patienter i kö för tonsilloperation.

– Vi gör bortåt 14 000 operationer inom landstinget årligen. När man räknar ihop allting så är det (kötiderna) ändå någonting som vi hoppas att få bukt med, säger Tomas Riman.

Enligt Tomas Riman ligger fokus nu på de längsta köerna, länets operationsresurser har samlats och operationer utförs över enhetsgränserna. Man satsar mer på dagkirurgi och sjuksköterskor inom heldygnsvården har fått ett lönetillägg som har hjälpt upp bemanningen på flera platser. Målet är att kunna operera 250 patienter fler årligen.

Vårdgaranti

Vårdgarantin innebär att en patient som exempelvis behöver en operation inte ska behöva vänta mer än 90 dagar på att få opereras.  Kortast väntetider har Gotland, som uppfyller vårdgarantin hos 97 procent av dessa patienter.

Vårdgarantin totalt i Sverige sett över hela vårdkedjan, senaste siffrorna från SKL:

90 procent av patienterna träffa läkare i primärvården inom vårdgarantins sju dagar

77 procent av patienterna får sitt första besök i specialistvård inom garantins 90 dagar

72 procent av patienterna får opereras/vård inom 90-dagarsgarantin

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev