Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Plastikkirurg anmäls för förstörda näsor

Publicerad: 3 februari 2017, 12:31

Foto: Thinkstock

Universitetssjukhuset anser att en plastikkirurg helt har förstört näsan på flera patienter. Och filmat det.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

”Enligt vår gemensamma bedömning har dessa patienter blivit skadade i sådan omfattning att det inte längre går att återställa vare sig näsans funktion eller utseende.”

Citatet kommer från öron- näsa halskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset och är en del av den anmälan som kliniken nu riktar mot en plastikkirurg. Av anmälan, som nyligen lämnades till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, framkommer att kliniken under den senaste tiden har haft flera patienter som sökt för ”allvarliga funktionella och kosmetiska besvär” efter att ha genomgått näsingrepp hos plastikkirurgen.

Enligt anmälan ska plastikkirurgen även ha publicerat ett flertal filmer av sina operationer på Youtube vilka, enligt kliniken, visar att hen använder sig av felaktiga kirurgiska metoder och dessutom brister i basal hygien. Klinikens gemensamma bedömning är att plastikkirurgen är gravt oskicklig och att hen ”inte bör få utföra någon typ av näskirurgi i Sverige.”

Plastikkirurgen har tidigare anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, nio gånger och enligt Ivo finns det utöver det också totalt 14 tillsynsärenden registrerade i läkarens namn. Plastikkirurgen har även varit föremål för granskning i flera andra europeiska länder och har tidigare fått rätten att utöva läkaryrket indragen i minst ett land.

– Socialstyrelsen och Ivo har tidigare utrett ärenden avseende brister i läkarens yrkesutövning. Dessa ärenden avser klagomål inkomna från patienter och har inte föranlett kritik, vad jag i nuläget kan se. Nu är anmälan mer konkret, särskilt som den kommer från en specialistklinik. Först måste kompletterande underlag inhämtas innan jag kan yttra mig vidare i ärendet, säger Kerstin Gudmundsson, inspektör vid Ivo, avdelning öst, till Dagens Medicin.

Hon har begärt en komplettering av anmälarna samt journalkopior och tror att Ivo tidigast kan fatta beslut i ärendet under mars månad.

Dagens Medicin söker den anmälde plastikkirurgen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev