söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Plastikkirurg har skadat 40 i näsoperationer

Publicerad: 29 juni 2017, 05:24

Karolinska universitetssjukhusets öron-, näs- och halsklinik har anmält plastikkirurgen som arbetar vid en klinik i Stockholmsområdet.

Karolinska universitetssjukhuset anmäler en plastikkirurg sedan 40 patienter har skadats vid näsoperationer.


En plastikkirurg som utför skönhetsoperationer på näsor vid en klinik i Stockholmsområdet har skadat 40 patienter. Patienterna har drabbats av allt från andningsproblem och ansiktsfrakturer till nervskador, rapporterar SVT Nyheter.

Flera patienter har mycket små hål i luftvägarna i näsan efter ingreppet, vilket gjort att de har svårt att dra in tillräckligt med luft och påverkas i sin sömn och sitt dagliga liv.

– Andningsbesvären gör att jag knappt orkar gå till jobbet längre, säger en av kirurgens patienter till SVT.

Flera patienter har själva anmält klinikchefen till Ivo. Karolinska universitetssjukhusets öron-, näs- och halsklinik har också gjort en anmälan. Där framkommer att patienter blivit så svårt skadade att det inte längre går att återställa vare sig näsans funktion eller utseende.

Kirurgen genomför mellan 200 och 300 näsoperationer per år. På tio år har 28 anmälningar kommit in, men hur många som skadats är okänt.
Kirurgen bör inte få utföra någon typ av näskirurgi i Sverige, enligt de anmälande läkarna.

– Att ha så här små öppningar inne i näsan är mycket invalidiserande och svårbehandlat. Det är inte tecken på någon bra kirurgi. Man ska inte ha några komplikationer av det slaget, säger Per-Olle Haraldsson, docent och näskirurg som också slagit larm om klinikchefen, till SVT.

Plastikkirurgen skriver i ett mejl till SVT att ”risken för påverkad näsandning ökar vid en större reduktion av näsan”, men att kliniken nu inte genomför större omformningar och att problemet inte längre ses.

Relaterat material

Plastikkirurg anmäls för förstörda näsor

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev