Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Plastikklinik fälld för diskriminering av transperson

Publicerad: 16 februari 2015, 13:00

Vägrade operera in bröstimplantat.


En plastikkirurgisk klinik i sydvästra Sverige har vägrat att utföra en bröstoperation på en transexuell patient som höll på att genomgå ett könsbyte med hänvisning till att patienten ännu inte hade ett kvinnligt personnummer. Enligt en tingsrättsdom från slutet av januari i år ska kliniken därför betala 16 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Kliniken motiverar sitt ställningstagande med att det saknas beprövad erfarenhet och vetenskapligt stöd för att operera bröst på män. Först när en person genomgått ett könsbyte och fått ett nytt personnummer kan kliniken vara säker på att personen är säker i sin könsroll och inte ångrar sig, lyder resonemanget.

Tingsrätten motiverar å sin sida domen med att ledande företrädare inom det sexualmedicinska området anser att en bröstförstoring inte kräver att personen juridiskt ska ha bytt kön. Däremot krävs det inom den offentliga vården att personen i fråga har fått diagnosen transsexualism.

Klinikens ansvariga läkare har nu skrivit till Socialstyreslens rättsliga råd för att få vägledning i de fall då diskrimineringslagen, i hans mening, krockar med hälso- och sjukvårdslagens krav på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev