Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Platsbrist försämrar vårdens beredskap för katastrofer

Publicerad: 3 juni 2009, 10:08

Platsbrist och minskade resurser försämrar sjukhusens förmåga att hantera stora olyckor, enligt en studie från Västra Götalandsregionen.


Den nya studien publiceras i tidskriften Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine. Forskarna har granskat data om händelser som avvek från det normala på de västsvenska sjukhusen mellan 2006 och 2008.

2006 inträffade fyra sådana tillbud. Förra året hade siffran ökat till 61. Utvecklingen kopplas samman med tekniska problem och bristen på vårdplatser.

– En sådan situation som vi har nu stör den regionala beredskapen för oförutsedda större händelser och katastrofer, säger Amir Khorram-Manesh, beredskapsöverläkare vid Prehospitalt och katastrofmedicinskt centrum i Västra Götaland, till nyhetsbyrån TT.

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm gör en liknande analys.

– Så länge det inte händer några större katastrofer så kan vi upprätthålla verksamheten med en väldigt slimmad organisation. När någon större händelse inträffar har vi inte möjlighet. Det finns ingen luft i systemet, säger hon till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Läs mer:

Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine 2009, publicerad online den 3 juni

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev