Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Privat operationsteam kapar köer på Sundsvalls sjukhus

Publicerad: 14 februari 2008, 12:50

Ett operationsteam från Carema har hyrts in på Länssjukhuset i Sundsvall för att jobba bort växande operationsköer.


En narkosläkare, en narkossjuksköterska, en operationssjuksköterska och en kirurg från vårdföretaget Carema har i sex veckor enbart arbetat med att operera åderbråck på kirurgkliniken i Sundsvall. Teamet, som jobbar sin sista dag i morgon, har hunnit med sammanlagt 130 operationer.

Under flera års tid har kön till just åderbråcksoperationer successivt ökat vid sjukhuset, och egna resurser har saknats för att effektivt kunna åtgärda problemet utan att skära i annan, mer prioriterad, verksamhet.

Förslaget om att hyra in ett privat team kom från personalen själv på kirurgkliniken. Beslutet fattades av sjukhusledningen och finansierades centralt med landstingets öronmärkta pengar för att få ner vårdköerna.

– Det här har gått utanför den ordinarie verksamheten på operation, så det har inte inkräktat på någonting annat, säger Leif Israelsson, chef för kirurgkliniken, till Dagens Medicin.

Har ni arbetat med en sån här lösning förut, att hyra in privata team för att jobba bort köer?

– Nej, det här var första gången vi gjorde på det här viset.

Är inte det här ett kvitto på att den ordinarie sjukvårdorganisationen i själva verket är underbemannad?

– Det där är ju lite av en ledande fråga. Jag nöjer mig med att konstatera att vårt operationsutrymme successivt minskat och att vi inte har möjlighet att utföra de operationer vi skulle behöva, säger Leif Israelsson.

Priset för det inhyrda teamet ligger på cirka 10 000 kronor per operation, vilket enligt Leif Israelsson är ett bra pris jämfört vad det annars kostar att upphandla en åderbråcksoperation.

– Går man ut på marknaden och köper en operation ligger priset på mellan 20 000 och 25 000 kronor. Nu har vi bara haft kostnaden för personalen. Operationssal och utrustning hade vi själva, säger Leif Israelsson.

När teamet nu packar ihop och åker hem, innebär det att köerna kommer att börja öka igen?

– Det kan bli så. Att beta av en operationskö kräver resurser, och har man ingen överkapacitet från början går det inte att bli av med ryggsäcken.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev