Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

Privat ryggklinik ställde om till covidavdelning

Publicerad: 12 februari 2021, 14:00

Bild 1/7  Läkaren Per Svedmark och anestesisjuksköterskan Charlotta Lundquist byter om till skyddskläder för att vårda covidpatienter.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Flera privata vårdgivare har lånat ut medarbetare till akutsjukhus för att stötta vården under pandemin. Ryggkirurgiskt centrum, RKC, vid Sophiahemmet i Stockholm, gick ett steg längre och omvandlade ett helt våningsplan till covidavdelning med dygnet runt-vård.


Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagCovid-19Region StockholmSophiahemmet

När Dagens Medicin når Per Svedmark, verksamhetschef och överläkare, på telefon en morgon i slutet av januari har han haft nattjouren.

– Det är lite pyssligt men inte övermäktigt. Vi har gjort om vår vårdavdelning till en covidavdelning med 16 vårdplatser, säger han.

RKC verkar i vanliga fall inom vårdval ryggkirurgi i Region Stockholm med cirka 1 500 operationer per år. I våras var flera medarbetare utlånade till regionen för att stötta covidvården. När den andra vågen kom och Region Stockholm bad privata vårdgivare om hjälp igen frågade Per Svedmark om några åter ville jobba på andra sjukhus. 

Intresset var dock svalt.

Ringde upp regionen

– Då vände vi på frågan: kan vi ta vården till oss i stället? Vi ringde upp regionen och sa att vi kan ställa om vår vårdavdelning till covidvård. Vi har ett 40-tal läkare, iva-utbildade sjuksköterskor, anestesisjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter… 

Region Stockholm nappade och man kom överens om att RKC skulle bidra med en covidavdelning under fyra veckor. Och omställningen gick fort. Den 22 december skrevs avtal och den 7 januari slogs dörrarna upp. Fram till den 5 februari, då avdelningen stängde, hade RKC vårdat ett 30-tal covidpatienter som kommit dit från Stockholms akutsjukhus.

– Vi fick allt material och skyddsutrustning som vi behövde. Vårdhygien Stockholm och infektion från Huddinge var här och lärde oss hur vi ska klä på och av oss och göra barriärer. Vi utbildade alla, från läkare till lokalvårdare, säger Per Svedmark.

RKC tog emot covidpatienter med syrgasbehov som inte hade varit intuberade. Intensivvård ingick inte i uppdraget.

– Vi skickade tillbaka tre patienter till sjukhus som försämrades under sin tid här och behövde en högre vårdnivå, säger Per Svedmark.

För personalen innebar omställningen mer än bara mer skyddsutrustning. De fick helt nya arbetsscheman. För att klara bemanningen dygnet runt sju dagar i veckan infördes tolvtimmarspass och dagpersonal fick ibland jobba natt. Anna Berg, enhetschef och kliniskt arbetande sjuksköterska, säger att många har sett framemot normala arbetstider igen.

– Vi brukar vanligtvis ha öppet måndag till lördag och har bara två personer på plats på natten. Nu har vi haft fyra personer på natten och fler på dagen än vanligt. Det var annorlunda men funkade bra. Tuffast var oftast att ha på sig skyddsutrustningen, säger hon.

Anna Berg betonar att tolv timmar är en lång tid.

– Vi kunde bara ha skyddsutrustningen på oss i högst fyra timmar så vi hade planerade raster där alla fick dricka och vila en stund. Man jobbade två tolvtimmaspass i rad och hade fler dagar ledigt emellan. 

Vad var största skillnaden jämfört med ditt vanliga jobb?

– Vi opererar normalt ryggpatienter som har ont men som är relativt friska i sitt tillstånd. De går hem efter en natt eller två. Nu har vi haft patienter som inte kan gå utan syrgas. De var oftast mycket trötta och behövde mycket hjälp. Vi hade också patienter som förlorat sin fru eller man i covid och som nu var kvar själva på sjukhus.

Det låter tungt mentalt?

– Ja, vi hade bland annat en patient som hade legat på iva men som inte hade intuberats. Den patienten hade sett andra människor blir sämre och intuberas. Att få folk att prata så att vi kunde förstå deras oro var viktigt. Vi hade en präst som arbetar på St. Görans sjukhus som kom en gång i veckan för att tala med patienter och oss personal. Det kändes väldigt bra.

Covidpatienterna stannade i genomsnitt fem dagar hos RKC. Sedan var de tillräckligt friska för att åka hem. 

– Det var positivt att se att vi skickade hem folk. Vi skickade dem på permission första natten. Skulle de känna sig sämre kunde de komma in direkt till oss igen, men det var ingen som behövde göra det, säger Anna Berg.

Vad var tuffast? 

– Att ha skyddsutrustningen på. Själv vården kändes inte konstig. Det fanns ett motstånd att gå ut och jobba i något okänt. Här har vi varit på hemmaplan där vi känner varandra och har känt att vi har gjort en insats. 

Skulle du göra om det om det blir en tredje våg?

– Ja, viljan finns hos många av oss här, säger Anna Berg.

Eftersom färre covidpatienter behöver sjukhusvård nu förlängdes inte avtalet med Region Stockholm. Per Svedmark är öppen för att dela med sig av lärdomarna till andra privata vårdgivare som vill ställa om.

– Hur man kan beställa, vilka rutiner man ska sätta upp, göra riskbedömningar och analyser. Det har vi gjort och det kan vi dela med oss av, säger han.

 

Eget våningsplan

RKC:s covidavdelning var helt separerad från övriga verksamheten och låg isolerad på ett eget våningsplan. I och med att den elektiva vården är inställd påverkades inte ordinarie verksamhet. RKC har under hela pandemin utfört viss kirurgi som inte kunnat anstå, vilket innebär att medarbetare som av olika skäl inte velat eller kunnat arbeta inom covidvården inte varit sysslolösa. Källa: RKC.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev