fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Projekt om donation efter hjärtstopp fortsätter

Publicerad: 5 februari 2018, 17:11

En kirurg förbereder en donerad njure innan den placeras i mottagaren under en njurtransplantation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Foto: Carl Sandin, Bildbyrån

De ansvariga bakom pilotprojektet om donationer efter cirkulationsstillestånd anser inte att projektet påverkas av den diskussion som uppstått om grundlagen med anledning av donationsutredningens förslag.

Ämnen i artikeln:

TransplantationHjärtstopp

Socialminister Annika Strandhäll (S) har nyligen meddelat att hon tillsätter en ny utredning om organdonation. Detta efter att delar av förslagen i Anders Miltons donationsutredning fått underkänt av regeringskansliets jurister två år efter att utredningen lämnats. Annika Strandhäll har sagt att den grundlagsskyddade rätten att samtycka till vård måste utredas vidare. Anders Milton föreslog i sin utredning möjligheten att läkare ska kunna tillfråga anhöriga till patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning om organdonation i de fall då läkare först bedömt att behandlingen inte är till någon nytta för patienten och att förberedelse för organdonation därefter ska kunna inledas. Men detta skulle kunna strida mot regeringsformens paragraf att ”var och en är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp”.

Från och med i dag den 5 februari pågår ett pilotprojekt som arrangeras av Vävnadsrådet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, där så kallad DCD-donation testas. Det innebär att organdonationen genomförs efter att cirkulationsstillestånd inträffat. I Sverige har organdonationer tidigare endast genomförts på patienter vars cirkulation hållits igång med hjälp av respirator efter att patienten konstaterats vara hjärndöd.

Kerstin Engman som är projektledare för DCD-projektet skriver på Vävnadsrådets hemsida att diskussionen om grundlagen och donationsutredningen skapat frågor hos vårdpersonalen på de sex sjukhus som ska delta i projektet. Men i ett uttalande skriver de ansvariga för projektet att de frågor om grundlagen som nu diskuteras inte berör DCD-projektet. Eftersom vården bedrivs precis som i dag fram till döden och inga medicinska interventioner görs före döden anser de att DCD-projektet inte handlar om något ”påtvingat kroppsligt ingrepp” som sker utan samtycke. Projektet ska därför fortsätta som planerat.

Relaterat material

Regeringen vill utreda organdonation igen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev