Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Prostataoperation ger ofta impotens

Publicerad: 18 september 2017, 05:26

Foto: Thinkstock

Var femte patient som opereras för prostatacancer blir urininkontinent och hälften blir impotenta. En förklaring kan vara att kirurgerna är för oerfarna.


Ämnen i artikeln:

ProstatacancerSocialstyrelsen

Socialstyrelsen rekommenderar att en kirurg ska göra minst 25 operationer av den här typen årligen för att räknas som tillräckligt erfaren. Men så ser det inte ut i verkligheten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

–  Vi såg att det var ett förvånansvärt stort antal av de här operationerna som utfördes av operatörer som bara gjorde mellan fem och tio av det här komplicerade ingreppet per år, säger Pär Stattin, ordförande för det nationella prostatacancerregistret, till Ekot.

Bara var tionde kirurg som opererade med öppen teknik och hälften av de som använde robotteknik nådde upp till Socialstyrelsens rekommendationer, enligt statistiken som Pär Stattin har redovisat i Läkartidningen.
Operationerna har på senare år spridits ut på fler orter eftersom många landsting köpt in maskiner för robotkirurgi.

–  Volym är relaterat till kvalitet. Gör du då ett fåtal ingrepp, och det blir det ju med nödvändighet om du sprider ut de här operationerna över alla sjukhus i landet. Så det är inte lyckligt med decentralisering av den här typen av kirurgi, säger Pär Stattin till Ekot.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev