Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Rapport: Mänskliga rättigheter kan ha kränkts

Publicerad: 7 november 2017, 06:36

Paolo Macchiarini

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini kan tillsammans med Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset ha kränkt patienternas mänskliga rättigheter.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

Det skriver en isländsk kommission i en rapport, som oberoende utrett Macchiarinis verksamhet, rapporterar Dagens Nyheter.

Kränkningarna ska ha bestått i att patienterna inte fick kännedom om vilka risker ingreppen var förknippade med. De fick heller inte veta att det saknades beprövad vetenskap och att djurförsök varit misslyckade.

Anledningen till att en extern isländsk utredning bedrivits är att det var på Island som den första patienten doktorerade som utbytesstudent. Han blev sedan den första patient som Macchiarini gjorde en konstgjord luftstrupe på. Han dog i januari 2014.

Utredningen rekommenderar även ett isländskt sjukhus, som skickade patienten till Karolinska, att ge hans änka ekonomisk ersättning. Det har inte KS och KI velat tala om.

– På Island verkar man inse att man har ett moraliskt och etiskt ansvar att ta. Det har vi också hela tiden hävdat, säger Oscar Simonson, en av de kirurger som först slog larm om Macchiarini, till DN.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev