tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Rätt träning gör operation onödig

Publicerad: 31 oktober 2012, 09:16

För patienter med skuldersmärta kan ett nytt träningsprogram vara lösningen. Träningen minskar smärtan och de flesta vill inte längre opereras.


Många drabbas någon gång av långvarig smärta i en skuldra och kan behöva opereras. Hanna Björnsson Hallgren, specialist i ortopedi vid universitetssjukhuset i Linköping, har testat ett nytt träningsprogram för patienter med skuldersmärta och kommit fram till att många operationer kan undvikas.

– Programmet har få, men effektiva, övningar som gör att patienterna lätt kan följa det. När de dessutom märker att smärtan minskar vill de fortsätta träna, säger Hanna Björnsson Hallgren.

En randomiserad studie utfördes bland patienter som haft axelsmärta i minst sex månader, behandlats inom primärvården under minst tre månader och stod på väntelista för operation, så kallad artroskopisk subakromial dekompression. Efter tre månaders träning med det nya programmet valde 24 procent att genomgå operation, jämfört med patienterna i kontrollgruppen där 63 procent genomgick operation.

Tidigare studier har antytt att träning kan ha effekt på skulder­smärta, men det finns inga tydliga resultat. Med det nya träningsprogrammet tränas skuldermuskulaturens styrka och uthållighet genom excentriska övningar, armen lyfts upp i en slinga och sänks ner med viktbelastning så att musklerna belastas i uttänjt läge. Träningen utförs både med hjälp av sjukgymnast och som hemträning.

– Resultatet står sig i upp till ett år. Även om operationen också ger gott resultat skulle vi kunna undvika många ingrepp om träningsprogrammet blir ett nytt förstahandsalternativ, säger Hanna Björnsson Hallgren.

I avhandlingen har hon också utvärderat hur resultatet efter operation av akuta axelskador påverkas av hur länge patienten får vänta innan ett ingrepp utförs. Hon följde upp 42 patienter med rotatorkuffskador med direkt inskränkning på rörelseförmågan.

– Vi såg att operationerna blir lyckade upp till tre månader efter skadan. Snabbt omhändertagande är att rekommendera, men viss fördröjning verkar inte påverka resultatet, säger hon.

Avhandling: Behandling av subakromial smärta och rotatorkuffrupturer.
Lades fram: Den 26 oktober vid Linköpings universitet.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev