Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Region anmäler misstänkt falsk kirurg

Publicerad: 19 oktober 2017, 10:13

Foto: Norstedts Juridik

En region misstänker att en kirurg förfalskat flera ST-intyg och anmäler nu en läkare till polisen, Socialstyrelsen och Ivo.


Ämnen i artikeln:

IvoSocialstyrelsen

Enligt anmälan fick en region i sydöstra Sverige upp ögonen för läkarens brister i samband med ett personalärende. I ärendet konstaterar både verksamhetschef och chefläkare att läkaren, som tidigare var anställd vid regionens kirurgklinik, har ”allvarliga brister i kompetens och omdöme”. Regionen misstänker dessutom att läkaren har förfalskat de intyg som skickats till Socialstyrelsen och som legat till grund för det specialistbevis i kirurgi som myndigheten utfärdat för drygt ett år sedan.

Regionen ifrågasätter om läkaren verkligen uppnått målen för att kunna kalla sig specialist i kirurgi. Vid korrespondens med läkarens tidigare arbetsgivare och handledare framkommer att läkaren bland annat fått avsluta sin ST-tjänst i förtid på grund av brister i arbetet. Det framkommer också att flera personer vid olika sjukhus som ska ha intygat läkarens uppnådda mål nekar till det.

Av anmälan, som är ställd till Socialstyrelsens behörighetsavdelning, framgår även att regionen parallellt anmäler läkaren till polisen för misstänkt urkundsförfalskning samt till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som en potentiell fara för patientsäkerheten.

Läkaren har varit anställd vid regionens kirurgklinik sedan våren 2016 och stängdes av från sin tjänst i mitten av augusti i år.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IvoSocialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev