Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

Region Skåne utreder gemensamma väntelistor

Publicerad: 4 december 2019, 06:55

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Den styrande alliansen i Skåne vill införa gemensamma väntelistor. Detta för att öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården, som har blivit sämre det senaste året.


Region Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör har fått i uppdrag att undersöka vilka områden inom hälso- och sjukvården som skulle kunna ha regiongemensamma väntelistor.

– Den första gemensamma listan är tänkt att vara klar redan i början på nästa år, för att sedan utökas. Jag kan tänka mig att det kan bli 10 – 15 gemensamma väntelistor inom olika diagnoser, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Vilka områden som kommer att omfattas av gemensamma väntelistor är fortfarande oklart. Enligt Gilbert Tribo finns det vissa områden där det inte kommer att fungera.

– Den riktigt nära sjukvården som behöver finnas kring multisjuka äldre lämpar sig inte för gemensamma väntelistor. Inte heller för en diabetespatient som ska gå på sin uppföljning fungerar det, säger han och fortsätter:

– Däremot ingrepp som görs mer sällan, som en höftledsplastik, en galloperation eller ett ljumskbrock, och där man kan åka en bit. Vid sådan sjukvård kan man ha gemensamma listor, säger Gilbert Tribo.

Genom att införa regiongemensamma väntelistor hoppas man kunna samordna resurserna på ett bättre sätt och korta köerna betydligt.

– Vi ser att många får vänta orimligt länge på att få sin vård, och så kan vi inte ha det, säger Gilbert Tribo.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev