Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Regionala operationsköer ska korta väntetiden

Publicerad: 4 mars 2016, 14:47

Kortare väntetider hoppas Västra Götalandsregionen uppnå genom regionala operationsköer.

Foto: Thinkstock

Västra Götalandsregionen vill styra operationer dit resurserna finns och planerar fler regionala operationsköer för att korta väntetiderna.


– Vi styr ju produktionen – vi styr vad sjukhusen ska göra för att knyta ihop ett system, säger Eva Arrdal som jobbar med produktionsstyrningsfrågor inom regionens koncernstab, till Sveriges Radio P4 Göteborg.

Västra Götalandsregionen har sedan tidigare en gemensam kö för fetmaoperationer. I år är ambitionen också en gemensam kö för ryggoperationer för att korta väntetiderna. Ryggpatienter kan i dag få vänta ett-två år på en operation men nyligen beslutade hälso-och sjukvårdstyrelsen att köpa in ryggoperationer för 25 miljoner kronor per år fram till sommaren 2019.

Och fler gemensamma köer än de för fetma och ryggoperationer kan det bli. Den som är beredd att resa kan få en snabbare operation.

– Ja, som göteborgare kan man i framtiden vara beredd att röra sig i regionen för att få en operation som man kanske bara gör en gång i livet, säger Eva Arrdal till radion.

För några år sedan beslutade Västra Götalandsregionen också att Lidköping blir nytt centrum för höft-och knäoperationer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev