Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Regioner bryter mot upphandlingsregler

Publicerad: 26 april 2019, 05:58

Foto: Mostphotos

Sveriges regioner hyrde under förra året in läkare och sjuksköterskor för en miljard kronor, utan att göra ordentliga upphandlingar, visar en granskning av Sveriges Radio Ekot.


För att få bästa möjliga pris och kvalitet på inhyrd personal ska regionerna ingå avtal med bemanningsbolag först efter att ha jämfört olika alternativ med varandra i en upphandling. Men när det varit brist på efterfrågad kompetens har regioner ibland direktupphandlat, alltså ingått avtal utan konkurrens. Det får bara göras upp till ett visst belopp, något som alla regioner utom Örebro överskrider.

– Om man inte konkurrensutsätter ett inköp så är ju risken att man inte får rätt vara till rätt pris, säger Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket, till Sveriges Radio.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om situationen då upphandlade bemanningsbolag inte kan leverera den personal som sjukhusen eller regionerna efterfrågar. Karolinska universitetssjukhuset hyr exempelvis in operationsteam till en kostnad av över 800 000 kronor i veckan av ett enskilt bemanningsbolag, enligt ett särskilt avtal med dyrare priser. Sjukhusets redan upphandlade bemanningsbolag kan inte leverera de operationssjuksköterskor som sjukhuset efterfrågar.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev