Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Rekordmånga organdonationer på Sahlgrenska

Publicerad: 6 juli 2015, 14:55

Donationsansvarige läkare Bertil Andersson på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Foto: Robert Emilsson

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har lyckats identifiera dubbelt så många organdonatorer, 21 stycken, under det första halvåret av i år jämfört med samma period förra året.


Det har lett till att 82 personer fått nytt liv, skriver Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande. Resultatet gläder donationsansvarige läkare Bertil Andersson på Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

– Vi hoppas att nästa sex månader blir lika framgångsrika. Om vi identifierar 45 avlidna organdonatorer per år i Västra Götalandsregionen når vi samma nivå som vårt grannland Norge och kommer tranplantationskön att minska.

Med 25 organdonatorer per miljon invånare är Norge hittills det land i Norden med högst antal organdonationer. Det positiva resultatet menar Bertil Andersson beror på engagerat arbete av donationsansvariga läkare och sjuksköterskor på sjukhusen runt om i Västra Götalandsregionen och transplantationskoordinatorerna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Det är ett stort arbete som ligger bakom att först identifiera en möjlig organdonator och sedan vårda den potentiella donatorn fram till att uttagsoperationen kan genomföras, säger han i pressmeddelandet.

Bertil Andersson betonar att det är minst lika viktigt att läkare och sjuksköterskor runt om på IVA-enheterna i regionen är förberedda känslomässigt som att de är insatta i de tekniska procedurerna. Därför har de tillsammans det senaste året fokuserat mer på samtalet och reflekterat över när det är dags att ta upp frågan om organdonation med den avlidnas anhöriga.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev