Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Rekordmånga organdonatorer 2017

Publicerad: 18 juni 2018, 11:24

Totalt transplanterades 818 organ förra året, varav 690 kom från avlidna organdonatorer och resten från levande donatorer.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Förra året blev 188 avlidna personer donatorer genom att ett eller flera organ togs tillvara och transplanterades i Sverige. Det är nytt rekord, visar siffror från Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

– Så högt har det aldrig varit. Vi ser också att de regionala skillnaderna minskar något, vilket är glädjande, säger Josefina Meyer, utredare på Socialstyrelsens Nationella Donationscentrum.

Hon menar att den positiva utvecklingen beror på att hälso- och sjukvården har blivit bättre på att skapa förutsättningar för donations- och transplantationsverksamheten. Det handlar exempelvis om organisation, utbildning av intensivvårdspersonal och om samverkan mellan och inom Sveriges sex donationsregioner.

– Vi ser ett förstärkt donationsfrämjande arbete som sker inom vården, säger Josefina Meyer.

Fast allting går inte åt rätt håll. Andelen donationsansvarig läkare (dal) och andelen donationsansvarig sjuksköterska (das) har minskat det senaste året. Förra året hade färre än hälften av intensivvårdsenheterna i landet tillsatt en tillsatt dal och das med skriftligt uppdrag och den rekommenderad tiden avsatt för uppdraget.

– Det är en försämring jämfört med 2016 så här finns en förbättringspotential, säger Josefina Meyer.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska det alltid finnas en dal och en das på en intensivvårdsenhet där organdonation får utföras, säger Josefina Meyer.

Vad nedgången beror på kan inte Socialstyrelsen svara på. Klart är dock att det finns ett samband mellan antalet organdonationer och förekomsten av dal och das.

– De donationsregioner som har högst donationssiffror har också en högre andel tillsatt dal och das. Regioner som har lägre resultat har lägre andel tillsatt dal och das med skriftlig uppdragbeskrivning och tid för uppdraget, säger Josefina Meyer.

Totalt transplanterades 818 organ förra året, varav 690 kom från avlidna organdonatorer och resten från levande donatorer.

Socialstyrelsen upprepar att behovet av organ för transplantation är fortsatt stort. På väntelistan den 1 januari 2018 fanns ett behov av drygt 800 organ. Liksom tidigare år är behovet av njurar överlägset störst följt av lever och hjärta.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev