lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Robot överlägsen på tarmkirurgi hos grisar

Publicerad: 4 maj 2016, 18:00

Foto: Axel Krieger

För första gången visar forskare att en robot kan vara bättre än riktiga kirurger på att utföra vissa kirurgiska moment på mjuk vävnad. Resultaten presenteras i en studie i Science Translational Medicine.


– Studien visar att det går att driva utvecklingen av robotkirurgin ännu längre än vad man nått i dag. Man måste förhålla sig både nyfiket och skeptiskt till resultaten, säger Gabriel Sandblom, kirurg och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge samt ordförande i Svensk förening för innovativ kirurgisk teknologi.

Med dagens operationsrobotar, som främst används vid olika typer av cancerkirurgi, är roboten bara ett redskap i handen för kirurgen. I den nya studien visar amerikanska forskare att en robot även självständigt kan inhämta och tolka information och därefter utföra vissa moment i ett kirurgiskt ingrepp.

Forskarna testade tekniken på tarmar från grisar. Roboten visade sig då bättre än erfarna kirurger på att koppla ihop olika tarmsegment, detta mätt bland annat som tätheten på stygnen och antalet misstag som fordrade att man tog bort nålen från vävnaden.

Resultatet överraskade forskarna själva.

– Det var förvånande nog att vi fick tekniken att fungera på en rörlig vävnad där ingreppet fordrar så stor precision och repetition, säger studieledaren Peter Kim, kirurg vid sjukhuset Children’s Health National System i Washington DC, till Dagens Medicin.

Han betonar dock att idén inte är att ersätta kirurger utan att förbättra deras arbete.

– Nästa steg är att jobba med medicinteknikföretag för inkorporera någon eller alla delarna av vår teknik i nästa generations operationsrobotar, säger Peter Kim.

Inte heller Gabriel Sandblom tror att robotar kommer att ersätta mänskliga kirurger.

– En robot kan inte ta över de mer komplexa beslut som fattas under ett kirurgiskt ingrepp. Däremot kan det bli så att roboten används för att göra avgränsade delar av ingreppet som i bästa fall då går snabbare, säkrare och smidigare än om man gör det för hand, säger han.

Men vägen dit kommer att vara lång.

– Nya metoder är sällan vare sig säkra eller kostnadseffektiva innan de utvärderats och förfinats tillräckligt länge för att man ska nått förbi den första utvecklingsfasen, säger Gabriel Sandblom.

Läs abstract till studien:

Azad Shademan  med flera. Supervised autonomous robotic soft tissue surgery. Science Translational Medicine, publicerad den 4 maj 2015. DOI: 10.1126/scitranslmed.aad9398

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev