Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Robotköp ska förhindra läkarflykt

Publicerad: 7 mars 2013, 10:22

Landstinget Blekinge planerar att köpa in utrustning för robotkirurgi för 15 miljoner kronor. ”Nödvändigt för att undvika läkarflykt”, menar landstingsledningen. ”Oansvarigt”, anser en kritiker.


När Landstinget Blekinge nu funderar på att satsa på robotkirurgi inom gynekologi och urologi möts planerna av kritik. Från Skåne.

Professor Jan Persson, chef för gynekologisk tumörkirurgi på Skånes universitetssjukhus, med mångårig erfarenhet från robotkirurgi, ­avråder å det bestämdaste.

I ett brev till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Per-Ola Mattsson (S) i Blekinge skriver han att det är direkt oetiskt och oprofessionellt av landstinget att köpa in dyr utrustning för robotkirurgi.­ Det är ekonomiskt omotiverat och dessutom riskabelt ur patientsäkerhetssynpunkt eftersom antalet patienter som kan bli föremål för robot­operation i Blekinge är för litet,­ tycker han.

– Det är fullkomligt förbryllande att Landstinget Blekinge inte inser detta, säger Jan Persson som även är ordförande i den europeiska organisationen för gynekologisk robot­kirurgi.

Per-Ola Mattsson har inga synpunkter på att någon utomstående riktar kritik mot landstingets ­planer.

– Jag vet inte varför han skrivit men jag tar till mig synpunkterna och kommer att skicka ett svar. Vad jag förstår så råder det delade meningar om vad som kan anses vara tillräckligt många operationer för att robotkirurgi ska vara lönsam och säker, säger han.

Bengt Wittesjö, förvaltningschef för Blekingesjukhuset, tycker att sjukhuset har tillräckligt underlag för en robot.

– Vi kommer att göra 250 operationer om året och kommer självklart att ge adekvat vård med hög kvalitet. Några risker för patient­säkerheten ser jag inte, säger han.

Både Bengt Wittesjö och Per-Ola Mattsson ser kirurgroboten som en satsning på arbetsmiljön men även som ett sätt att behålla kompetens på sjukhuset.

Kan ni inte samarbeta med andra landsting om den mer specialiserade vården i stället för att bygga upp den själva?

– Sjukvården är till för patienterna, då måste vi ha läkare. Om vi inte har det, och om den mer specialiserade vården bara ska göras på större region- eller universitetssjukhus, så får vi snart bara kvar vårdcentraler i Blekinge. Vi måste värna om vår akutverksamhet och vår läkarkompetens, säger Per-Ola Mattsson.

I maj väntas Landstinget Blekinge fatta beslut om robotköpet.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev