söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Ryska läkare ger en annan bild av kontroversiell videokonferens

Publicerad: 26 februari 2016, 13:05

Paolo Macchiarini förbereder en operation tillsammans med ryska läkare. Foto: Conan Fitzpatrick, SVT

Ord står mot ord om vilken roll som Karolinskas läkare hade i beslutet att transplantera de första ryska patienterna med plaststrupar i Krasnodar. Frågan är vad som sades vid en videokonferens i februari 2012.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

– Jag har intervjuat flera av de ryska läkarna som var med. De säger samstämmigt att konferensen avslutades med en gemensam rekommendation att de två ryska kandidaterna skulle transplanteras. Svenskarna ska inte ha haft invändningar mot detta, säger Bosse Lindquist, producent för den uppmärksammade dokumentärserien ”Experimenten” i SVT.

Efter att Paolo Macchiarini transplanterat luftstrupar av plast till två svårt sjuka patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge vände han sig till Ryssland för att där kunna operera patienter som inte hade dödliga skador på sina luftstrupar.

I ”Experimenten” får tittarna följa Julia Tuuliks öde. Hon var den första ryska patienten som fick en plaststrupe i juni 2012. Och efter en omoperation med ny plaststrupe dog hon i september 2014 –  enligt dokumentären på grund av att hennes konstgjorda strupar inte fungerat.

Inför den första operationen diskuterades hennes fall på en internationell videokonferens, där tre svenska läkare medverkade från Karolinska universitetssjukhuset. Dagens Medicin pratade i går med en av de svenska läkarna, se länk här under.

Hen poängterar att ingen behandlingsrekommendation gjordes från svensk sida. Läkaren hade heller inget minne av att det ska ha framkommit omständigheter som svenskarna borde reagerat på, som att de ryska kandidaterna var för friska för att få en experimentell behandling.

Utöver vad de ryska läkarna sagt till honom finns det enligt Bosse Lindquist flera omständigheter som pekar på att de svenska läkare var införstådda med vad som skedde i Ryssland. Han refererar bland annat till KI:s beslutsunderlag inför att Macchiarinis gästprofessur förlängdes i januari 2014.

– Där skryter man med att det är KI och KS som genomfört all ”nödvändig in vitro- och in vivo-testning inför” nästan alla de ryska operationerna. Sedan beklagar man sig över att operationerna inte kunde göras här på grund av bland annat bristande sjukhusresurser för omfattande och riskfylld experimentell kirurgi, säger Bosse Lindquist.

Vet du om videokonferensen finns sparad?

– Jag har försökt hitta den men inte lyckats. Jag föreställer mig att man letar efter den nu i Ryssland, säger Bosse Lindquist.

Varför ska man lita på ryssarna, de kan ju ha intresse av att fördela skulden?

– Därför att jag pratade med dem långt innan detta blev en omskriven affär. De har haft samma historia hela tiden, även då de inte upplevde sig på det minsta sätt kritiserade.

I ett officiellt uttalande från det ryska sjukhuset i Krasnodar beskyller man din dokumentär för att vara partisk och förvränga verkligheten åtminstone vad gäller sjukhusets roll.

– Det är svepande uttalanden utan substans. Inga fel har påpekats i dokumentären.

Nu börjar medier i Ryssland rapportera om affären. Hur tror du det utvecklar sig där?

– Frågan har absolut kommit upp på bordet, inte minst med den officiella utredningen som nu börjat. Jag har själv blivit intervjuad i rysk tv. Jag har också pratat med många ryssar som är kritiska, inte minst flera av läkarna vid sjukhuset i Krasnodar. Där har man varit väldigt raka med de fel som begåtts.

Men ändå har sjukhuset nyligen gått och ut och försvarat verksamheten?

– Jo, det är en komplex bild. En av de personerna som verkade för att Macchiarini skulle få jätteanslaget för att bedriva regenerativ forskning i Krasnodar är nu minister i Putins regering.

Relaterat material

Macchiarinis operationer i Krasnodar granskas

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev