Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Säkerhetsstandard på gång för sexleksaker

Publicerad: 4 oktober 2018, 10:30

Enligt läkarna på Södersjukhuset skulle snören eller ”stopp” på dildos kunna förhindra att de fastnar i ändtarmen.

Foto: Thinkstock

En uppmärksammad studie från Södersjukhuset om föremål som fastnar i ändtarmen kan resultera i en ny internationell standard för sexleksaker. Arbetet har börjat på det svenska standardiseringsinstitutet SIS.


Ämnen i artikeln:

Södersjukhuset

– I dag finns inga standarder för kvalitetssäkring av den här typen av produkter, varken i Sverige eller utomlands, även om många tillverkare har ett säkerhetstänk. Vi hoppas att standarden kan bidra med bättre säkerhetskrav och tydligare konsumentinformation, säger Anna Sjögren, projektledare på SIS, Swedish Standards Institute.

I augusti 2017 kunde Dagens Medicin rapportera om en studie som då presenterades på Kirurgveckan i Jönköping. Läkare vid Södersjukhuset i Stockholm hade kartlagt förekomsten av personer som söker akut vård för att föremål fastnat i ändtarmen. När studien nyligen blev publicerad i en vetenskaplig tidskrift konstaterade forskarna att fenomenet sannolikt ökar på nationell nivå.

En av läkarna, Martin Dahlberg, tog kontakt med SIS och frågade om det fanns intresse av att ta fram en säkerhetsstandard – vilket visade sig finnas när SIS samlade representanter för tillverkare, försäljare och konsumenter av sexleksaker.

Projektet har nu fått finansiering för ett års arbete och efter nyår är planen att ett utkast till standard ska finnas. Utkastet ska sedan skickas till den globala standardiseringsorganisationen ISO som i sin tur inhämtar synpunkter från andra länder. Om allt går vägen tror Anna Sjögren att en färdig standard kan finnas tidigast om ett par år.

Exakt vad för säkerhetskrav som är aktuella att införa kan hon inte sia om, till exempel om det ska finnas vissa anordningar på sexleksakerna som underlättar extraktion om de fastnar.

– Vi kommer att fokusera på att det ska finnas en viss säkerhetsnivå vid avsedd användning och inte i detalj styra hur man ska åstadkomma denna, säger Anna Sjögren.

En standard för sexleksaker kommer dock inte helt avhjälpa problemet med föremål som fastnar i ändtarmen. Enligt studien från Södersjukhuset var 60 procent av föremålen inte sexleksaker, utan saker som flaskor, stearinljus och livsmedel. Sexleksakerna svarade dock för en majoritet av fallen där större operationer krävdes för att få bort föremålen.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Södersjukhuset

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev