Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Saknad kirurgvecka gör digital omstart

Publicerad: 23 augusti 2021, 04:00

Mattias Block och Johanna Wennerblom, ansvariga för 2021 års digitala Kirurgveckan.

Foto: Richard Hosa

Dagens Medicin ställer fyra mejlfrågor till Mattias Block och Johanna Wennerblom, ansvariga för årets digitala Kirurgveckan som sänds från Göteborg den 23 till 27 augusti.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetKirurgveckan 2021

Det är två år sedan sist. Hur mycket har Sveriges kirurger saknat Kirurgveckan?
”Jättemycket! Det är årets stora höjdpunkt för Sveriges kirurger både ur vetenskaplig, social och nätverkande synvinkel. Det är också strukturellt en mycket viktig vecka med årsmöten, omröstningar och val.”

Vad ser ni själva mest fram emot under veckan?
”Vi tycker att hela programmet ser mycket spännande ut. Vi beundrar allt det arbete som de vetenskapliga sekreterarna i delföreningarna har utfört. En fantastisk insats har utförts av kirurger, sköterskor och administrativ personal för att skapa givande sessioner med lärorika föreläsningar.”

Vilka är de främsta utmaningarna med att arrangera mötet digitalt?
”Flera. I och med att Kirurgveckan aldrig tidigare genomförts digitalt så har vi tvingats tänka nytt. Det har varit en utmaning att förklara för alla deltagande kliniker hur upplägget kommer att se ut. Vi hoppas att vi har lyckats något så när med våra ansträngningar.

Vilka är de främsta utmaningarna för svensk kirurgi i dag?
”Givetvis är det en mycket stor utmaning att komma i kapp med alla operationer som varit pausade under pandemin. Här krävs regionala och kanske till och med nationella prioriteringslistor. I övrigt har debatten länge kretsat kring centralisering med potentiella problem gällande kompetens, rekrytering och utbildning. Dessa potentiella utmaningar står mot det optimala omhändertagandet av patienter med komplicerade och ovanliga kirurgiska sjukdomstillstånd. Vi måste också se till att skapa attraktiva arbetsplatser för alla medarbetare så att vi kan hålla operationssalar och vårdavdelningar öppna och optimalt nyttjade.”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev