onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Sena leveroperationer lex Maria-anmäls

Publicerad: 24 juni 2020, 11:25

Skånes universitetssjukhus har nu, enligt ett pressmeddelande, kortat väntetiden till operation av bland annat levermetastaser.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Nio patienter fick sina operationer uppskjutna på grund av personalbrist. Nu har Skånes universitetssjukhus lex Maria-anmält fallen.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaRegion SkåneIvoCoronakrisen

LB


Det handlar om fall som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, hittade i samband med en tillsyn av patientsäkerheten 2019, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Sex patienter skulle 2018 eller 2019 opereras för levermetastaser, en för levercancer, en för dvärgbandmask och den nionde för en inflammation i gallblåsan.

Men väntan drog ut på tiden. För patienten med levercancer innebar fördröjningen att botande behandling inte längre var möjlig. Patienterna med metastaser i levern fick extra behandling med cytostatika, tre av dem med biverkningar. En patient drabbades av sepsis och en av inflammation i gallgångarna under väntetiden.

Enligt sjukhuset berodde alla uppskjutna operationer på brist på operations- och anestesisjuksköterskor och väntetiderna på leverkirurgi 2018–2019 var som längst tolv veckor.

Väntan på cancerkirurgi har sedan dess kortats genom bland annat omprioriteringar och samarbeten med andra sjukhus. Till exempel har väntetiden till kirurgi för levercancer och bukspottkörtelcancer kortats från nio till tre veckor under våren, uppger Per-Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef vid Skånes universitetssjukhus.

– Covid-19 påverkar naturligtvis stora delar av sjukhuset, i form av exempelvis personalomflyttningar till covid-vård, men vi har arbetat hårt för att cancerkirurgin ska påverkas så lite som möjligt, kommenterar han i sjukhusets pressmeddelande.

Relaterat material

Sus kritiseras för cancerköer

Få lex Maria-anmälningar görs på grund av köer

Patienter får vårdskador i kö till blåscanceroperation

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev