Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Självkritisk rektor kvar medan utredning pågår

Publicerad: 2 februari 2016, 10:10

KI:s hantering av den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini kommer att granskas. Tills vidare har styrelsen dock förtroende för rektorn Anders Hamsten.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetAnders Hamsten

– Han kommer att fortsätta som rektor medan utredningen pågår, säger ordföranden Lars Leijonborg.

Nyligen framkom att Paolo Macchiarini värvades till Karolinska institutet trots att brottsmisstankarna mot honom i Italien var kända. Det är bara en av detaljerna som ska granskas när KI:s styrelse, det så kallade konsistoriet, tillsätter en oberoende granskning.

I väntan på utredningens resultat finns ingen anledning för KI:s rektor Anders Hamsten att kliva åt sidan, varken tillfälligt eller permanent, anser konsistoriets ordförande Lars Leijonborg.

– Nej, min uppfattning är att det inte är nödvändigt. Han har fram till detta uppfattats som en mycket kompetent rektor, säger Leijonborg till TT.

– Samtidigt är det viktigt att säga att han inte kommer att ha någon beröring med utredningen, han är ju en av dem som kommer att utredas. När utredningen sedan finns framme får vi ta ställning till framtiden.

Planen är att beslutet om granskningen ska fattas vid ett extrainsatt möte på torsdag. Utredningen blir av bland annat efter krav från Vetenskapsrådet.

– KI:s lednings handläggning av Macchiarini-ärendet har ifrågasatts i debatten, så egentligen var det självklart med en granskning redan innan, säger Lars Leijonborg.

– Men bara det faktum att Vetenskapsrådet, en viktig finansiär av KI:s verksamhet, anser det viktigt är skäl nog.

Rektorn för KI, Anders Hamsten, är självkritisk för KI:s del efter det som inträffat kring Paolo Macchiarini.

– Det finns flera områden där det är uppenbart att KI har kommit till korta, våra kontrollsystem har inte varit tillräckligt effektiva, säger Hamsten.

Internutredningen, som tillsattes nyligen, är i princip klar. Det innebär att ett beslut om forskarens framtid vid KI troligen kommer inom kort.

­– Jag hoppas att jag med bas av vår internutredning kan fatta ett beslut redan den här veckan. Men självklart måste Macchiarini själv får yttra sig först, säger Hamsten.

Relaterat material

KI:s ledning granskas av oberoende utredning

KI-forskare krävde genvägar för Macchiarini

Läkaresällskapet vill se över regelverk

JENS BORNEMANN/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev