Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Sju forskare delar på Laskerpriser

Publicerad: 17 september 2012, 12:05

Övre raden från vänster: Michael Sheetz, James Spudich, Ronald Vale och Roy Calne. Nedre raden från vänster: Thomas E Starzl, Donald D Brown och Tom Maniatis.

Foto: The Lasker Foundation.

Sju manliga forskare prisas i årets upplaga av amerikanska Lasker Awards för deras bidrag till medicinsk forskning.


Michael Sheetz, James Spudich och Ronald Vale får priset i kategorin grundläggande medicinsk forskning, för sina fynd kring de motorproteiner som transporterar material inuti cellerna, enligt ett pressmeddelande från The Lasker Foundation.

Roy Calne och Thomas Starzl får det kliniska priset för utvecklingen av säkrare levertransplantationer. Deras arbete har bidragit till att tusentals patienter har kunnat återgå till ett normalt liv efter att ha lidit av en långt gången leversjukdom.

Donald Brown och Thomas Maniatis får pris i kategorin särskilda insatser för deras arbete inom genetik och för att de har tagit sig an unga forskare på ett  osjälviskt sätt .

Samtliga forskare är verksamma vid universitet i USA utom Roy Calne, som är verksam vid universitetet i Cambridge.

Laskerpriserna delas ut den 21 september för 67:e året i rad av The Albert and Mary Lasker Foundation och anses vara världens näst finaste medicinska pris efter Nobelpriset. Många av dem som har tilldelats Lasker-priset har också senare blivit Nobel-pristagare.

Laskerpriserna delas ut till personer som har bidragit till stora framsteg  för att förstå, diagnostisera, behandla, bota och sjukdomar hos människor i världen . Pristagarna i varje kategori får dela på 250 000 dollar.

Läs mer om årets pristagare på The Lasker Foundations hemsida.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev