söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Sjukhusen klarar inte vårdgarantin i sommar

Publicerad: 7 juni 2006, 11:55

Årets sommar är den första med den nya vårdgarantin - och många sjukhus bedömer att de får svårt att klara tidsgränsen i semestertider, visar en rundringning som Dagens Medicin har gjort.


Vårdgarantin infördes den 1 november 2005, och innebär bland annat att tiden från det att specialistvården beslutar att en viss behandling behövs, till att själva behandlingen sätts in, inte ska överstiga 90 dagar.

Köerna till behandling som inte är akut är i regel längre under sommarmånaderna än under resten av året. Införandet av vårdgarantin ser inte ut att ha hunnit ändra på det.   Jan-Erik Johansson är professor i urologi och biträdande sjukhusdirektör på Universitetssjukhuset Örebro.

Han räknar med att väntetiderna kommer att vara ungefär fyra månader vid operationer av höfter och knän, grå starr, tonsiller och nässkiljeväggar.  - Sveriges sjukvård fungerar mycket så att den stänger från mitten av juni till mitten av augusti. De resurser vi har för den elektiva verksamheten använder vi av tradition för att klara det akuta arbetet och cancervården. Den här sommaren har vi inte möjlighet att göra stora omstruktureringar för att klara vårdgarantin under sommaren, säger Jan-Erik Johansson.

De ökade kötiderna gäller inte bara behandlingar. Även den del av vårdgarantin som säger att det inte ska ta längre tid än 90 dagar att få träffa en specialist om primärvården bedömer att det är nödvändigt, kan få stryka på foten under sommarmånaderna.   - Ja, även för mottagningsverksamheten är kapaciteten sänkt, och där kan det påverkas lite bredare. I sanningens namn har vi lägre mottagningsvolymer under somrarna än under resten av året.

 Jan-Erik Johansson tror trots allt att situationen den här sommaren blir något bättre än tidigare år. Universitetssjukhuset Örebro startade direkt efter förra sommaren arbetet med att korta vårdköerna.  - Vi har jobbat seriöst och haft goda resultat. Bland annat har vi satt in extra resurser på anestesi, och i våra mätningar kan vi se att vi skickar förhållandevis många patienter till andra landsting för behandling. Men vi har inte planerat att ha de här resurserna fullt ut i sommar.

Även om det traditionellt är färre patienter som vill ha planerade operationer under sommaren, tror inte Jan-Erik Johansson att den minskningen räcker för att kompensera för den minskade kapaciteten.

Samma bild av att det kommer att bli svårt att tillgodose vårdgarantin ger bland andra Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

- Vår högsta önskan är naturligtvis att uppfylla vårdgarantin, men vår personal har lagstadgad semester. Under semesterperioden försvinner 30 procent av vår personal åt gången och 70 procent av vår vård är akut och går alltså inte att påverka. Det finns inte arbetslösa specialister som kan komma in så fort vi vinkar med fingret, säger Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborgs chefläkare Eva Haglind.

Men Roger Molin som är biträdande chef på avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Landsting, är inte orolig.  - Det är färre patienter som vill ha vård på sommaren och det är ingen skyldighet från patientens sida att nappa på erbjudandet om 90 dagars väntetid, säger Roger Molin.

 Vård- och äldreomsorgs-minister Ylva Johansson (s) tror trots allt att vårdgarantin klaras i sommar.  - Jag tycker att reformen har gått väldigt bra och är inte orolig för att det inte ska fortsätta att gå bra. Sedan får vi se hur sommaren går, men sjukvården planerar alltid inför sommaren, det är ingen överraskning att folk har semester, säger hon.  Så du tror att vårdgarantin kommer att uppfyllas i sommar?  - Det kommer säkert att vara vissa sjukhus som har längre väntetider, men jag tror att garantin för patienten kommer att fungera i alla fall. Vårdgarantin handlar ju om att få behandling inom tre månader om man vill. Det finns en hel del patienter som inte vill bli opererade mitt i sommaren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev