Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Skåne bygger ut för brännskadade

Publicerad: 25 augusti 2016, 14:07

Personen på bilden har inget med texten att göra.

Foto: Thomas Quack/Thinkstock

Region Skåne återtar delvis förlorad mark då brännskadevården nu ska byggas ut.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneRegion ÖstergötlandLandstinget i Uppsala länSkånes universitetssjukhusRegion HallandRegion KronobergLandstinget Blekinge

Rikssjukvårdsuppdraget – för behandling av svårt brännskadade – ligger sedan i fjol på Landstinget i Uppsala län och Region Östergötland.

Skånes universitetssjukhus, som tidigare bedrev avancerad brännskadevård, fick avveckla delar av denna då specialiteten blev rikssjukvård för sex år sedan.

Nu vill regionen bygga upp den igen. I alla fall delvis.

Sedan kriterierna för rikssjukvård på brännskadeområdet förändrats, och färre patienter omfattas av den, finns skäl att stärka specialiteten i Skåne, anser Anna-Lena Hogerud (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett förslag.

Till viss del finns kompetensenen kvar på sjukhuset och kan utvecklas och bli en resurs för södra sjukvårdsregionen, skriver hon.

Hälso- och sjukvårdsdirektörerna i Halland, Kronoberg och Blekinge har meddelat att de kan tänka sig att remittera patienter till Skånes universitetssjukhus i Malmö om det kan erbjuda brännskadevård.

Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås avsätta 1,2 miljoner kronor för ändamålet i år och därefter 5,8 miljoner kronor årligen.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev