Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

SKL i blåsväder för friserade siffror

Publicerad: 3 oktober 2018, 14:14

Foto: Thinkstock

I somras gick SKL ut med nyheten att väntetiderna i Sverige står sig bra gentemot andra jämförbara EU-länder, men rapporten visar sig nu vara ett hafsverk, enligt en granskning.


Ämnen i artikeln:

SKR

"Väntetiderna på fjärde plats i Sverige". Så presenterade SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, den internationella rapporten om medicinska resultat och effektivitet, som organisationen själv tagit fram.

Men påståendet om bland annat väntetiderna bygger på falska premisser, enligt en granskning av tidskriften Sjukhusläkaren. Väntetidsindexet som SKL använt sig av, och som hämtats in från OECD:s databas, har nämligen olika startdatum för de sammanlagt 13 EU-länderna. Det är något som gynnat Sveriges position i sammanställningen.

Medan till exempel väntetiden i Danmark och Norge räknats från och med att remissen kommit in till specialistvården har det svenska startdatumet tickat igång först när beslut om operation tagits. I Sveriges index räknas alltså inte vissa tidskrävande vårdsteg in, som till exempel att sätta patienten på väntelista, genomföra ett första läkarbesök och ta eventuella prover. Men någon reservation för avvikelserna innehåller inte rapporten.

Statistiken baseras dessutom på väntetiderna för endast sex kirurgiska ingrepp, och många OECD-länder som brukar toppa jämförelser av det här slaget ingår inte. Sjukhusläkarens granskning visar vidare att rapportens författare fått helt fria händer, utan att datan kvalitetsgranskats av någon utomstående.

Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL, slår i SKL:s vårdblogg ifrån sig kritiken.

"De data vi redovisar är inte missvisande, utan både sanna och relevanta", skriver han.

Dagens Medicin har under dagen sökt Hans Karlsson för en kommentar utan framgång.

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev