Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Skyddsplåster fattade eld under operation

Publicerad: 1 september 2017, 08:05

Den barriärfilm som var tänkt att skydda patienten fattade i stället eld under en operation och gav en patient lättare skador.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs lasarettLex MariaIvo

Enligt en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, inträffade händelsen under en operation vid Helsingborgs lasarett under våren. Under operationen användes, utöver barriärfilmen som är tänkt att skydda sårkanterna, även diatermi – en slags elkniv. Gnistor från diatermin gjorde att barriärfilmen fattade eld när den skulle appliceras
och orsakade vad som beskrivs som en övergående hudrodnad på patienten, en kvinna i 70-årsåldern.

”Potentiellt kunde incidenten lett till allvarlig vårdskada för patient, samt personal och därför anmäls händelsen som risk för allvarlig vårdskada”, skriver Annika Widerberg, chefläkare i Region Skåne, i anmälan.

Där konstaterar hon också att det förelåg brister i kunskap om barriärfilmen och dess brandfarlighet. Information om vad som hänt vid operationen har nu spridits i det nationella chefläkarnätverket och vid Helsingborgs lasarett har händelsen diskuterats, läkargruppen informerats och sjukhuset har förtydligat att barriärfilmen ej får användas i samband med diatermi.

På hemsidan för det företag som tillverkar barriärfilmen framgår att den är brandfarlig och därför ska hållas åtskild från bland annat gnistor. Det står också att den inte ska användas i samband med diatermi.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News