Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

SLL granskar forskningsetiska riktlinjer

Publicerad: 10 mars 2016, 10:14

Torbjörn Rosdahl, (M), uppmanas av Socialdemokraterna att frivilligt lämna sin post KI:s styrelse konsistoriet.

Misstankarna om forskningsfusk på Karolinska får Stockholms läns landsting att utreda hur de forskningsetiska riktlinjerna följs.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetStockholms läns landsting

Misstankarna om forskningsfusk på Karolinska får Stockholms läns landsting att utreda hur de forskningsetiska riktlinjerna följs.

– Med Paolo Macchiarini-affären i färskt minne kan vi se att de regelverk som vi har om forskningsetik uppenbarligen inte räcker till.  Nu vill vi säkerställa att de skattemedel som vi ger till forskningen används på ett etiskt korrekt sätt, säger forsknings- och personallandstingsrådet Peter Carpelan, (M).

Vid dagens extrainsatta möte i forskningsberedningen har landstingsdirektören fått i uppdrag att utreda, och komma med förslag om hur etikprövning och etiska riktlinjer kan bli säkrare.

Forskningsberedningen vill även veta hur Karolinska universitetssjukhuset, i samråd med Karolinska institutet, KI, arbetar för att återupprätta förtroendet för klinisk forskning efter händelserna med kirurgen Paolo Macchiarinis ifrågasatta forskning och operationer av luftstrupar.

– Vi har bred politisk enighet i de här frågorna, konstaterar Peter Carpelan.

Dock vill Socialdemokraterna att finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) lämnar sin post i KI:s styrelse, konsistoriet.

– I alla fall under den tid som utredningarna på KI och sjukhuset pågår, de ska ju granska hur gränslandet mellan forskningen och vården ser ut, då ska det inte finnas personer som sitter på dubbla stolar i styrelsen, säger Erika Ullberg, (S) gruppledare och finanslandstingsråd i opposition.

Peter Carpelan håller inte med utan hänvisar till att det är regeringen som tillsätter KI:s styrelse och att frågan om hur den ska vara sammansatt utreds av en särskild nomineringsgrupp.

– Jag tycker att man ska avvakta de besluten och ha lite is i magen. Det är olyckligt att Erika Ullberg politiserar den här frågan, säger han.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

Lif: Macchiarini-affären kan vässa regelverket

KI:s styrelse ändras

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev