Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Socialstyrelsen ser över dödsbevis utan klockslag

Publicerad: 28 september 2015, 10:42

Foto: Thinkstock

Myndigheten ska efter kritik diskutera frågan om att återinföra klockslag på blanketten. Men det är Skatteverket som bestämmer.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att donationsansvariga läkare och sjuksköterskor reagerat på att Socialstyrelsens nya blankett för dödsintyg saknar en ruta för exakt klockslag, något som på olika sätt försvårar arbetet med donationer. Nu stämmer även Sveriges Kommuner och Landsting in i kritiken och skickar i en liknande skrivelse till Socialstyrelsen.

Anledningen till att myndigheten den 1 juni i år tog bort rutan med klockslag var enligt Jenny Gaudio, jurist vid Socialstyrelsen, att dödsbeviset är en informationsöverföring från vården till folkbokföringen vid Skatteverket.

– Skatteverket behöver inga uppgifter om klockslag, vilket betyder att man har överredovisat, säger hon till Dagens Medicin.

Före det att Socialstyrelsen ändrade i dödsbeviset togs frågan upp på flera möten och samråd samt skickades ut på en sedvanlig remissvända, förklarar Jenny Gaudio.

– Det kom inte fram att man skulle ha hängt upp hela donationshanteringen på klockslaget i dödsbeviset. Det trodde vi att de hade i journalen helt enkelt.

Med anledning av kritiken ska Socialstyreslen i morgon, tisdag, åter diskutera dödsintyget. Men om det ska ändras igen krävs det att Socialstyrelsen först samråder med Skatteverket.

Vad skulle Skatteverket rimligtvis kunna ha för invändningar mot att det står ett klockslag och ett datum, jämfört med bara ett datum?

– Det handlar ju om att man inte ska skicka mer information än vad nöden kräver. Det här är sekretessbelagd information och den ska man inte hålla på att skicka fram och tillbaka. Skatteverket är nog ganska nöjt med att man tog bort klockslaget. Men eftersom att det har funnits på dödsbeviset så tror jag inte att det blir några problem att lägga tillbaka det.

Ett samråd tar i normala fall ungefär sex veckor.

Relaterat material

Donationsansvariga kritiska till tidlöst dödsbevis

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev