Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Sörmland först med hemgångsavtal

Publicerad: 15 mars 2017, 15:00

Som första landsting i landet har nu Sörmland kommit överens med länets kommuner om hur notan för hemskrivningsklara patienter ska göras upp.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

Utskrivningsklara patienter ligger kvar på sjukhus i flera hundra tusen dagar och kostar landstingen miljarder kronor varje år. Det konstaterade utredaren Göran Stiernstedt för två år sedan och föreslog att landsting och kommuner i stället skulle träffa avtal om hur betalningsansvaret skulle se ut.

I julas lade sjukvårdminister Gabriel Wikström (S) fram förslag på en ny lag som ska göra kommunerna betalningsansvariga efter tre dygn, i stället för dagens fem. Om inte landstingen träffar avtal med kommunerna.

Och det är just det Landstinget Sörmland gjort.

– Vi är först i landet, säger Maj Rom, närvårdsöverläkare i Landstinget Sörmland, till Dagens Medicin.

Tillsammans med bland andra närvårdskoordinatorn Inger Eklind har hon varit med och tagit fram det avtal, eller överenskommelse, som landstinget nu träffat med länets nio kommuner.

I överenskommelsen slopas kommunernas betalningsansvar förutsatt att hemskrivningsklara patienter inte vårdas längre än i genomsnitt tre dygn på sjukhus utslaget på en tremånadersperiod. Om kommunerna inte når upp till det målet blir notan 6 000 kronor per patient och dygn, helt enligt Göran Stiernstedts ursprungliga förslag i Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Men det som särskiljer den sörmländska överenskommelsen är att kommuner kan ha enstaka svårplacerade patienter kvar på sjukhus längre än tre dagar, så länge som andra skrivs hem snabbare.

– Det vi förlorar på gungorna tar vi igen på karusellerna, konstaterar Maj Rom.
Överenskommelsen gäller från den 1 januari 2018 men ska formellt först godkännas av respektive kommunfullmäktige under våren.

Flera andra landsting verkar intresserade av utformningen. Enligt Maj Rom presenterades Sörmlandsmodellen senast vid ett möte vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, den 1 mars då 18 av 21 landsting var närvarande. Stockholm har exempel visat intresse för att studera modellen närmare.

Hon berättar att överenskommelsen även gett upphov till en del ”våta drömmar”.

– Vi har vissa kommuner som har sagt att det vore bra om de kunde få betalt av landstinget om de klarade målet.

Vilka kommuner var det?

– Det vill vi inte säga.

Relaterat material

Ny lag ska stoppa dyr onödig vård

SKL tveksamma till förslag på ny lag

Ny lag ska minska onödiga vårddygn

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News