söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Spenshult slår igen till sommaren

Publicerad: 18 mars 2014, 09:28

Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

Det privata Spenshults sjukhus i Halland stänger i sommar och reumatikervården försvinner.


Behovet av slutenvård för reumatologiska sjukdomar har stadigt minskat. År 2003 fanns det drygt 130 vårdplatser på sjukhuset, som har en hundraårig historia. I dag är antalet platser nere i 25 stycken, enligt verksamhetschefen Ulrika Persson.

– Det beror på utvecklingen av nya behandlingsmetoder och nya läkemedel. Något i sig mycket positivt, säger hon.

Droppen som urholkade stenen kom när Spenshult, som ingår i koncernen Axess Medica, förlorade en upphandling av den reumatologiska vården i Region Halland. Vinnare blev företaget Movement, som köpts upp av Capio.

Spenshult AB har också länge haft dålig ekonomi. 2012 gick företaget back med 23 miljoner kronor och hade en omsättning på 217 miljoner kronor.

Sjukhuset har i dag cirka 170 heltidsanställda, varav hälften arbetar med reumatikervården. Diskussioner och förhandlingar pågår bland annat med Capio Movement om hur det ska bli med personalen. Sannolikt blir forsknings- och utvecklingsverksamheten kvar i någon form.

– Men helt klart blir det uppsägningar. Runt påsk vet vi hur många det gäller, säger Ulrika Persson.

Fastigheten Spenshults sjukhus är ute till försäljning. Ortopedin och ryggkirurgin ska flytta till lokaler på Falkenbergs sjukhus, som drivs av Region Halland. Verksamheten fortsätter då i Axess Medicas regi.

Koncernen Axess Medica har reumatiska kliniker i Kungsbacka och Helsingborg. Ögonsjukvård bedrivs i Skåne och Västra Götaland och överviktskirurgi finns i Simrishamn.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev