torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

ST måste intygas av svensk specialist

Publicerad: 24 november 2015, 13:24

Foto: Thinkstock

En läkare som vill bli plastikkirurg stupar på att handledaren och chefen inte har legitimation från Sverige.

Ämnen i artikeln:

Plastikkirurgi

En läkare med svensk läkarlegitimation sedan tio år tillbaka har ansökt om specialistkompetensbevis inom plastikkirurgi efter att ha gjort ST-tjänstgöring till hälften i Sverige och till hälften i Tyskland.

Intyg om läkarens samlade kompetens har därför undertecknats av en verksamhetschef och en handledare vid den tyska kliniken. De är båda plastikkirurger. Och för att se till att intyget blev som det skulle har läkarna i Tyskland samrått med verksamhetschefer i Sverige, där läkaren också tjänstgjort som ST-läkare.

Men det hjälpte alltså inte. Det går visserligen att få utlandstjänstgöring tillgodoräknad i ST-tjänstgöringen. Frågan som kammarrätten har brottats med är dock om det krävs att den som intygar den uppnådda kompetensen måste ha svensk specialistkompetens. Och om det i så fall funkar med EU-rätten.

Kammarrätten i Stockholm hänvisar till tidigare uttalanden i Högsta förvaltningsdomstolen, när den kommer fram till att de nationella bestämmelserna måste tolkas så att verksamhetschefen eller den som utfärdar intyg om specialisttjänstgöring ska ha svensk specialistkompetens. Det anser rätten är både rimligt och nödvändigt.

Domstolen anser att det här gäller trots att det begränsar den fria rörligheten för arbetstagare inom EU eftersom yrken inom hälso- och sjukvård tillhör ett område där unionens befogenhet i flera avseenden är begränsad.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev