Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Stamceller fungerade långvarigt mot ögonsjukdomar

Publicerad: 14 oktober 2014, 23:01

Flera patienter med olika typer av sjukdom i gula fläcken fick förbättrad syn genom transplantation av pigmentceller som framställts av mänskliga embryonala stamceller. Det visar en ny studie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

S:t Eriks ögonsjukhus

Resultaten är de första som visar att behandling med embryonala stamceller är säker och tolereras av kroppen i ett medellångt till långt perspektiv, skriver tidskriften i ett pressmeddelande. Uppföljningen gällande säkerhet var i snitt 22 månader.

– Det här är en spännande studie och effekten är klart kliniskt relevant. Samtidigt är detta ännu på ett väldigt tidigt skede, så resultaten får inte övertolkas. Det behövs längre uppföljningar med ordentliga kontrollgrupper innan behandlingen eventuellt kan börja användas kliniskt vid näthinnesjukdomar, säger Anders Kvanta, professor och överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

Han fortsätter:

– Nyhetsvärdet ligger snarare på ett allmänt plan om stamcellsbehandlingar. Det är mycket uppmuntrande att forskarna inte ser några tecken alls på biverkningar relaterade till de transplanterade cellerna, som bildning av så kallade teratom.

I undersökningen har forskare i USA sammanställt data från två pilotstudier där det ingått patienter med antingen Stargardts sjukdom eller åldersrelaterad torr makuladegeneration.

Vid bägge dessa sjukdomar förstörs cellerna i gula fläcken i näthinnan och hittills finns det inga behandlingar.

10 av 18 patienter hade fått en betydande förbättring av synen efter behandlingen. Hos sju patienter förblev synskärpan den samma eller förbättrades något. En patient fick däremot en klart försämrad syn.

Studien finansierades av företaget Advanced Cell Technology.

Läs abstract till studien

Steven Schwartz med flera. Human embryonic stem cell-derived retinal pigment epithelium in patients with age-related macular degeneration and Stargardt’s macular dystrophy: follow-up of two open-label phase 1/2 studies. Lancet, publicerad online den 15 oktober 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(14)61376-3

Relaterat material

Genterapi hjälpte vid sällsynt ögonsjukdom

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

S:t Eriks ögonsjukhus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev