Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Stamcellsteknik gav flicka nytt blodkärl

Publicerad: 14 juni 2012, 09:13

Forskare i Göteborg framställde ett nytt blodkärl av stödjevävnad från avliden donator och stamceller från den sjuka tioåriga flickan. Bilden visar kärlet innan det transplanterades till flickan.

Foto: Pradeep Patil

En svensk flicka med en allvarlig kärlåkomma har fått ett nytt kärl framställt genom vävnadsodling. Operationen gav flickan bättre livskvalitet, rapporterar forskare i Göteborg i tidskriften Lancet.


Flickan, som kommer från södra Sverige, hade sedan första levnadsåret haft en propp i portådern som förbinder tarmarna och levern. Vid tio års ålder bedömde läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg att tillståndet var så allvarligt att hon behövde ett nytt blodkärl.

I normala fall kan en sådan transplantation utföras med ett blodkärl från en annan del av kroppen, men i det aktuella fallet ansågs dessa kärl inte vara tillräckligt långa för att kunna användas.

Två andra möjliga alternativ, att transplantera en ny lever eller ett nytt kärl från en annan donator, ansågs inte heller lämpliga eftersom det skulle kräva livslång behandling med immundämpande läkemedel.

Läkarna beslutade då i samråd med flickans föräldrar att för första gången testa en ny metod. En ven togs från en avliden donator och cellerna avlägsnades så att bara stödjevävnad fanns kvar. Därefter tillsattes stamceller från flickans benmärg och redan efter fyra veckor hade ett nytt blodkärl vuxit fram.

Ett år efter transplantationen var blodflödet lågt i den nya venen och en undersökning visade att vävnad täppt till kärlet. Vävnaden avlägsnades och kärltransplantatet förlängdes. Efter det nya ingreppet uppmättes bra blodtryck och blodflöde i venen igen.

Flickan har efter det första ingreppet fått en ökad livskvalitet med bättre fysisk förmåga, förbättrat tal och ökad koncentrationsförmåga. Hon har även ökat i både vikt och längd sedan det nya kärlet opererades in.

Forskarna som framställt kärltransplantatet är verksamma vid Sahlgrenska akademin och transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. De anser att det krävs ytterligare forskning inom området, men menar att metoden med stamcellsförstärkta kärltransplantat i framtiden kan bli ett alternativ för att återställa skadade kärl till exempel vid dialys eller vid bypasskirurgi av hjärtat.

Läs abstract:

Michael Olausson med flera. Transplantation of an allogeneic vein bioengineered with autologous stem cells: a proof-of-concept study. The Lancet, publicerad online den 14 juni 2012.  

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev