Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Stängde av blodcirkulation för länge - nu åtalas läkaren

Publicerad: 27 april 2007, 12:37

En kirurg, tidigare verksam vid Universitetssjukhuset i Lund, åtalas för misstag han gjort under en operation. Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm är kritisk till att domstolar tar över Ansvarsnämndens roll.


Det var i december 2005 som kirurgen opererade en 56-årig man med en bristning i stora kroppspulsådern. Läkaren stängde under operationen av patientens blodcirkulation i nästan två timmar. Det normala i denna typ av fall är att cirkulationen är avstängd i högst 30 minuter. Resultatet blev att mannen drabbades av svåra hjärnskador. Den 4 februari 2006 avled mannen.

Vice chefsåklagare Pehr Ola Pehrsson väcker nu åtal mot läkaren. Anklagelsen gäller vållande av kroppsskada.  "  NN  (läkarens namn) har såsom ansvarig kirurg utfört ifrågavarande operation och därvid förfarit grovt oaktsamt genom att i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet hålla blodcirkulationen och syretillförseln till  XX:  s (patientens namn) hjärna avstängda under en sammanhängande tid av 118 minuter", skriver åklagaren i sin framställan till Lunds tingsrätt.

För tidningen Sydsvenskan kommenterar Pehr Ola Pehrsson att han valt att endast åtala för vållande till kroppsskada och inte vållande till annans död med att det inte går att bevisa att patienten avlidit till följd av läkarens oaktsamhet.

Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Läkarförbundet, är dock kritisk till att läkare åtalas i allmän domstol för fel som begåtts i tjänsten.

– Vi har ett system med Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som ska ta hand om de här frågorna
i sjukvården. I  HSAN  finns den medicinska kompetensen, den saknas
i domstolarna, säger hon.

Eva Nilsson Bågenholm nämner fallet förra året då Högsta domstolen fällde en sjuksköterska i Kalmar för att ha vållat ett spädbarns död. Hon uttrycker en oro för framtiden om allt fler fall från sjukvården går till åtal i domstolar i stället för att hanteras av  HSAN  .

Den åtalade läkaren har inte arbetat på Universitetssjukhuset i Lund sedan händelsen. Han stängdes först av och blev sedan avskedad.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev