onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Stockholm vill operera kranier igen

Publicerad: 29 september 2015, 10:01

Att operera vissa skall- och ansiktsskador är något som bara två sjukhus i landet har tillstånd för i dag. Men även Karolinska vill få möjlighet till detta. Igen.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetStockholms läns landsting

Rikssjukvårdsnämnden har bjudit in till ny tillståndsansökan för landsting som kan bedriva rikssjukvård på området viss kraniofacial kirurgi, skador i ansiktet och skallen. Det rör sig om ett hundratal ingrepp om året.

Sedan 2011 är det bara Akademiska sjukhuset i Uppsala och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som har rikssjukvårdsnämndens uppdrag att göra dessa operationer. I och med beslutet fick Karolinska, som också genomfört denna typ av ingrepp, sluta med detta. Något som väckte stort missnöje.

Företrädare för Stockholms kraniofaciala centrum riktade skarp kritik mot den utredning som låg till grund för placeringen av vården.

Nu går dock avtalet med Sahlgrenska och Akademiska ut 2017 och rikssjukvårdsnämnden öppnar för en ny omgång avtal på området, som ska gälla till 2021.

Stockholms läns landsting tar därför upp den tappade handsken och vill försöka få tillbaka det som förlorades för fyra år sedan.

När landstingsstyrelsen har sammanträde den 6 oktober föreslås nämligen att landstingsdirektören får i uppdrag att ta fram en ansökan om tillstånd för att det åter ska bli möjligt att bedriva viss kraniofacial kirurgi – nu som rikssjukvård – på Karolinska.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev