Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Studie om föremål som fastnat i ändtarmen

Publicerad: 23 augusti 2017, 06:04

SÄKER SEX. Ett säkerhetssnöre i dildon skulle kunna förebygga 2,7 sjukhusinläggningar per år bara i södra Stockholm, enligt studien.

Foto: Thinkstock

Säkerhetssnören skulle kunna förhindra att dildos fastnar i änd­tarmen och därmed att flera patienter varje år skulle behöva läggas in på sjukhus. Det tror forskare bakom den första svenska studien inom sitt område.


Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetAkutsjukvård

– Detta fenomen är nog något som varje kirurg kommer att träffa på under sin karriär. Samtidigt är det väldigt lite studerat. Vår studie är dock vad vi vet den näst största i världen hittills, säger Martin Nordberg, ­kirurg på Söder­sjuk­huset i Stockholm.

Tillsammans med sina kollegor har han gått igenom fall där personer i södra Stockholmsområdet sökt akut vård för att främmande föremål fastnat i ändtarmen.

Under åren 2009 till 2016 fanns 73 sådana patienter. I 39 procent av fallen handlade det om dildos medan huvuddelen utgjordes av and­ra föremål, som grönsaker, flaskor och stearinljus. Syftet var nästan uteslutande sexuell njutning, men vederbörande tryckte alltså in före­målen för långt, i något fall ända upp i tjocktarmen.

För vissa patienter krävdes ett kirurgiskt ingrepp under narkos för att få bort objektet.

– Att bli opererad i tjock- och ändtarmen innebär alltid en risk. Vi har dock ingen information om hur det gått för patienterna, till exempel om de fått bestående men, säger Martin Nordberg.

Han efterfrågar nu att sjuk­vården tar fram någon form av vård­program för dylika situationer.

– Det finns olika metoder att ta ut föremålen och en fastställd rutin vore av värde, säger Martin Nordberg.

Hur var det nu med säker­hets­snören på dildos? Jo, sådana skulle underlätta extraktion och enligt forskarna potentiellt kunna förebygga i snitt 2,7 sjukhusinläggningar och 4,4 vårddagar per år bara i södra Stockholm.

Borde man inte ha tydligare varnings­texter på sexleksaker?

– Nej, jag tycker inte det. Människor har trots allt ett eget ansvar, säger Martin Nordberg.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News