Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Studie ska ge svar om biverkningar

Publicerad: 14 november 2013, 06:19

Ger robotkirurgi mindre biverkningar än öppen kirurgi vid prostatacancer? Den frågan kan snart få ett svar.


Det är känt att robotkirurgi av prostatacancer ger mindre blödning och smärta i samband med operation än öppen kirurgi. Men om robottekniken också kan minska biverkningar i form av urinläckage och impotens är en öppen fråga. Nästa år väntas dock ett viktigt besked, när resultaten från den så kallade Lappro-studien publiceras. I den har forskare samlat in data för runt 4 000 patienter som opererats med endera metoden vid flera sjukhus i Sverige.

Det är ännu för tidigt att säga något konkret om resultaten, enligt Gunnar Steineck, professor i onkologi vid Göteborgs universitet som är ansvarig för studien tillsammans med kirurgiprofessorn Eva Haglind. Men på en debatt anordnad av Prostatacancerförbundet i Stockholm i september sade han:

– I stort sett alla patienter får sin sexuella hälsa påverkad, oavsett metod, även om man opereras på det finaste centret. Sedan blir det värre om kirurgen är okunnig eller under upplärning.

Även inom ändtarmscancer, som är ett relativt nytt område inom robotkirurgin, har svenska forskare startat en studie för att undersöka eventuella vinster i form av operationsresultat och biverkningar. Studien heter Robrects och planen är att inkludera 300 patienter.

Resultaten jämförs med resultaten för matchade patienter i en nyligen genomförd studie, Color II, där patienter opererats med öppen eller konventionell titthålskirurgi. Ansvarig för Robrects är Marie-Lois Ivarsson, verksamhetschef för kirurgikliniken vid Hallands sjukhus i Halmstad.

– Vi har gjort en pilotstudie i Halmstad och sett att robotkirurgi ger mindre blödning och kortare vårdtid än öppen kirurgi. Nu vill vi undersöka detta i ett större material från flera sjukhus, säger hon.

Inom gynekologisk cancer finns diskussioner kring att göra en multicenterstudie där nyttan med robotkirurgi undersöks. Det berättar Annika Strandell, vetenskaplig sekreterare i Svensk förening för obsteterik och gynekologi.

– Det är angeläget att vi gör studier gemensamt inom det här området på universitetssklinikerna.

Relaterat material

Oklar nytta – ändå blir robotarna fler

Operationsrobot blev förlustaffär

Blekinge vill förhindra läkarflykt med robotköp

Robot inte bättre vid hysterektomi

”Det behövs inga fler robotar”

Fler operationsrobotar gagnar inte patienter och skattebetalare

Robot utmanar öppen operation i ny studie

Tarmcancer nästa för robot

Operationsrobot står still på grund av personalbrist

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev