Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Sus anmäler ytterligare sex fördröjda canceroperationer

Publicerad: 20 oktober 2022, 15:02

Sex patienter med cancer i lever eller bukspottkörtelcancer kan ha drabbats av vårdskada på grund av lång väntan på operation, uppger Skånes universitetssjukhus.

Foto: Region Skåne

Skånes universitetssjukhus, Sus, har fortsatta problem med brist på operationssjuksköterskor. Nu lex Maria-anmäler sjukhuset sex nya fall av fördröjda operationer av patienter med cancer i bukspottkörteln eller levern.

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhuspankreascancerToppnyheterToppnyheter ArbetslivToppnyheter Cancer

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Fallen kan adderas till sex fördröjda operationer av bukspottkörtelcancer som sjukhuset lex Maria-anmälde i december 2021 och nio fall av fördröjda leveroperationer som anmäldes i juni 2020. 

De sex nya fallen gäller fyra kvinnor och två män i 55- till 80-årsåldern vars kirurgi fördröjdes i slutet av 2021 och början av 2022. 

Läs också: ”Vi har provat de flesta verktygen utan att nå fram” 

Hur länge patienterna fått vänta framgår inte av det pressmeddelande som Skånes universitetssjukhus skickade under torsdagseftermiddagen. Men de förlängda väntetiderna kan ha inneburit en risk för vårdskada, enligt sjukhuset. 

Sjukhuset har under lång tid brottats med kapacitetsproblem kopplat till brist på operationssjuksköterskor, vilket Dagens Medicin tidigare har berättat om. Vid de två tidigare tillfällena som sjukhuset har skickat pressmeddelande om lex Maria-anmälningar har man uppgivit att väntetiderna kunnat kortas genom olika åtgärder. Men de har senare ökat.

Nu skriver sjukhuset att väntetiderna åter har kunnat kortas från nio till fem veckor. Det återstår att se om de fortsatt kan hållas nere. 

”Vi arbetar sedan flera år tillbaka med olika åtgärder för att förbättra situationen och det har haft viss effekt. Men det är svårt att få till den stabilitet som behövs, det handlar om sjuksköterskor med specialistkompetenser som det är svårt att rekrytera. Och samtidigt ökar behovet av canceroperationer”, säger Per Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef på sjukhuset i pressmeddelandet.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev