fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Svensk algoritm gav lyckade njurbyten

Publicerad: 10 december 2018, 13:21

Schematisk beskrivning av det genomförda 3-pars bytet av njurar.

Foto: Carl Sandin arkivbild/Grafik Karolinska universtitetssjukhuset

Nyligen genomfördes för första gången en snillrik serie njurtransplantationer baserad på en matematisk algoritm. På samma dag fick tre patienter nya njurar av tre levande anonyma donatorer.

Ämnen i artikeln:

TransplantationKarolinska universitetssjukhusetSahlgrenska universitetssjukhusetAkademiska sjukhusetSkånes universitetssjukhus

De sex operationerna gjordes parallellt på två svenska sjukhus och njurarna transporterades i ilfart mellan sjukhusen.

– Det handlade mycket om koordination och logistik kring bytesdagen men allt gick bra och de tre donatorerna och tre mottagarna mår bra, säger Lars Wennberg, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Syftet med det svenska njurutbytesprogrammet är att kunna ta tillvara på fler njurar från levande givare, se artikel i Dagens Medicin. Njurar från levande donatorer är en bättre behandling vid njursvikt än organ från avlidna donatorer.

Hur många fler som kan få en njure i tid från en levande donator i och med njurutbytesprogrammet, är det än så länge mycket svårt att svara på, enligt Lars Wennberg. I 20–30 procent av alla fall där en levande person är beredd att donera sin njure, är givare och mottagare inte immunologiskt kompatibla. Den nya njuren skulle riskera att stötas bort av patientens immunförsvar. Då får patienten istället köa för en njure från en avliden person.

Med hjälp av en algoritm framtagen av Tommy Andersson, matematiker och professor vid nationalekonomiska insititutionen vid Lunds universitet, matchas givare som är kompatibla med mottagaren. Liknande algoritmer finns i andra länder men den svenska är skiljer sig från övriga.

– Det den svenska algoritmen gör, är att inte bara lösa oförenlig immunologisk kompatibilitet utan även oförenlighet mellan olika blodgrupper, säger Lars Wennberg.

Nästa år kommer njurbyteprogrammet att utökas även till skandinavisk nivå, enligt Lars Wennberg. Även givare och mottagare i Norge och Danmark kommer då att matchas med varandra och möjligheterna att hitta par ökar.

Njurbytesprogrammet, kallat Step, är ett kliniskt samarbete mellan landets fyra njurtransplantationsenheter: Akademiska sjukhuset Uppsala, Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus.

Relaterat material

Nytt koncept ska ge fler en ny njure

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev